Hlavní obsah

Straka skončil na Krétě a chce rychle domů

Trenér František Straka v pátek definitivně skončil v řeckém fotbalovém klubu OFI Kréta, který je na chvostu řecké ligy. Tuto možnost avizoval už začátkem týdne, když se v Praze zúčastnil křtu svojí knihy To jsem já, Franz! „Do konce týdne to musíme vyřešit,“ řekl před návratem na ostrov ve Středozemním moři.

Článek

Byl jste vyhozen nebo jste naopak sám řekl, že končíte?

Jednání byla velmi složitá a nelze říct, že já jsem jako první řekl, že končím nebo oni řekli, že končím. Dospěli jsme k tomu vzájemnou dohodou. To bylo ale jediné, na čem jsme se domluvili.

Oddechl jste si?

To ne, protože jsem do tohoto klubu šel se snahou mu pomoci. Bohužel to dál opravdu nešlo. Nikdy mě netěší, když nemohu dělat svoji práci na sto procent.

Už jste kontrakt ukončil i formálně?

To bude předmětem dalších jednání a velmi složitých. Smlouvu jsem podepsal do 30. června 2009. V první fázi jsme se na jejím ukončení a finančním dorovnání nedohodli. Čeká nás další fáze a nebude určitě jednoduchá...

Když se nedohodnete, co uděláte?

Obrátím se podle platných fotbalových norem na příslušné orgány FIFA a UEFA. Jinou možnost ani nemám.

Byla hlavní příčinou předčasného konce angažmá a tristního postavení klubu v tabulce dvojkolejnost v jeho vedení?

Dá se to tak říct. Něco takového jsem nikde nezažil. I hráči mi říkali, že to, co se v klubu děje, je neuvěřitelné a nikdy nic takového nepoznali. A to jsou řečtí fotbalisté na ledacos zvyklí.

Takže jste s tímto angažmá šlápl vedle?

Bohužel ano. Kdybych jen tušil, co se v tomto klubu děje, v životě bych kontrakt neodepsal. Byl jsem ujišťován, že je vše v pořádku a budu mít podporu. Brzy se ukázalo, že to nebyla pravda. Měl jsem upřímnou snahu klubu pomoci, ale doslova mi v tom bylo bráněno.

Litujete, že jste do OFI Kréta šel?

Je to pro mne hodně trpká zkušenost. Každá zkušenost může být k něčemu užitečná, ale o takovou jsem opravdu nestál. Mrzí mne to, protože na Krétě je krásně, ale pro turistu, já jsem si nemohl krásy ostrova vychutnat. Přitom jsem tu potkal spoustu příjemných lidí.

Kdy se vrátíte domů?

Co nejdříve, snad nikdy jsem se na Prahu netěšil tak, jako nyní.

Přemýšlel jste, co dál?

Na to nebyl čas. Nyní musím uzavřít kontrakt v OFI, pak o něčem budu přemýšlet. Ale příště už si zjistím o situaci klubu mnohem víc. Nedám jen na řeči a pocity.

Podle pořekadla: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají...

Ano, na Krétě Straku skutečně lapili, ale ona jim stejně brzy uletí...

Reklama

Související témata: