Hlavní obsah

Baroš kraluje českým střelcům v Evropě

Karel FeltPrávo

Milan Baroš z Galatasaraye Istanbul je na přelomu roku nejlepším českým fotbalovým střelcem v evropských ligových soutěžích. V Turecku dokonce kanonýrům kraluje. V šestnácti kolech podzimní části se trefil čtrnáctkrát, což mu dává průměr 0,875 gólu na zápas.

Článek

Baroš v Turecku střelecky ožil a podzim dokonce uzavřel hattrickem do sítě městského rivala Besiktasu. „Jsem v Turecku spokojený. Vyhovuje mi tu fotbal i život,“ řekl Milan Baroš pro klubový web. Znovu je to nejen rychlonohý útočník, ale i nebezpečný střelec. V žádném klubu, za který dosud hrál, tolik branek za půl sezóny nenastřílel.

Druhý v pořadí českých střelců je Tomáš Necid, který jedenácti trefami pomohl Slavii na první příčku nejvyšší domácí soutěže. Nyní bude v CSKA Moskva bojovat o místo v základní sestavě. „Tomášovy góly nám budou chybět, ale musíme je rozdělit na více hráčů,“ plánuje kouč červenobílých Karel Jarolím.

Nejúspěšnější kanonýr národního týmu Jan Koller se adaptoval v Samaře trochu déle. Vstoupil do rozehrané soutěže, protože ruská liga se hraje systémem jaro–podzim. „Gólů mohlo být víc, šance jsem na to měl,“ konstatoval Jan Koller, který se po EURO rozloučil s reprezentací. V ruském klubu vstřelil sedm branek.

Příjemným překvapením je šest tref Romana Bednáře v anglické Premier Legue, nejkvalitnější světové ligové soutěži. Nováček West Bromwich Albion je sice v tabulce poslední, ale Bednář v závěru prosince vstřelil dvě branky, které pro zachraňující se klub znamenaly šest bodů. Bednářovy góly v anglické nejvyšší soutěži určitě patří k nejcennějším a naznačují, že by měl dostat v reprezentaci více prostoru. „Mám důvěru trenéra, hraji celé zápasy. To je pro moji střeleckou pohodu velice důležité,“ řekl Právu pětadvacetiletý kanonýr.

Po čtyřech brankách vstřelili v Německu reprezentant z Frankfurtu Martin Fenin, u něhož je to málo, zatímco u Jiřího Štajnera z Hannoveru lze vzhledem k jeho častým absencím v sestavě hovořit o solidním průměru. Tři branky má na svém kontě Pavel Nedvěd v Juventusu. Blonďatý levý záložník, lídr tuzemské ankety o Zlatý míč po její první polovině, dokazuje, že stále patří k nejlepším evropským fotbalistům. Stejný počet gólů dali i Libor Sionko z FC Kodaň v dánské nejvyšší soutěži a v Rakousku Karel Piták ze Salcburku.

Právě u našich jižních sousedů hraje ve stejném klubu nejlepší evropský střelec podzimu Marc Janko, který v sedmnácti kolech nastřílel 27 branek.

Čeští střelci
M. Baroš (Galatasaray)14 (16)
T. Necid (Slavia)11 (16)
J. Koller (Samara)7 (18)
R. Bednář (West Bromwich)6 (20)
M. Fenin (Frankfurt)4 (17)
J. Štajner (Hannover)4 (17)
P. Nedvěd (Juventus)3 (17)
K. Piták (Salcburk)3 (17)
L. Sionko (Kodaň)3 (17)
Za jménem hráče je v závorce klub, následuje počet na podzim vstřelených ligových gólů a v závorce počet odehraných kol v dané soutěži.

Reklama

Související témata: