Hlavní obsah

Brankář Černý: Být hráčem měsíce je krásný bonus

Jan KrůtaPrávo

V české fotbalové lize nikdy velkou díru do světa neudělal, v Olomouci dlouho marně bojoval o post jedničky. Před rokem a půl odešel brankář Tomáš Černý v tichosti do tehdy druholigového skotského klubu Hamilton Academical. V dresu Accies se vypracoval v jednu z hvězd a dnes září ve skotské nejvyšší soutěži.

Foto: www.acciesfc.co.uk

Český brankář Tomáš Černý v brance Hamiltonu

Článek

V minulém týdnu vás ve Skotsku vyhlásili hráčem měsíce. To se asi fotbalistům provinčního Hamiltonu moc často nestává...

To je pravda. A cením si toho dvojnásob, protože gólmani tak často tuhle cenu nezískávají. Je to pro mě takový krásný bonus a velká motivace do další práce. Navíc spolu se mnou vyhlásili koučem měsíce našeho manažera Billyho Reida a nejlepším mladým hráčem mého spoluhráče McCarthyho. To se naposledy podařilo Rangers někdy před pěti lety.

Čím jste sportovní novináře ve Skotsku jako tým tak okouzlili?

Měli jsme dobrou sérii šesti vítězných zápasů v řadě. Dařilo se mně i celému týmu, dlouho jsem nedostal gól. O neprůstřelnost jsem přišel až teď v sobotu v derby s Motherwellem, který je kousek od Hamiltonu. Hrálo se na těžkém terénu a spíš mě mrzí, že jsme prohráli. Přitom nám sudí v první půli neuznal regulérní gól. Vůbec nechápu, proč.

Hamilton má výsledky jako na houpačce. Čím si to vysvětlujete?

To kdybych věděl... Po dvou kolech jsme jako nováček vedli ligu, po šesti to vypadalo ještě hodně dobře, ale pak jsme deset zápasů neuhráli skoro nic a byli jsme poslední. Spousta lidí nás odepisovala, ale kolem Vánoc se to otočilo k lepšímu. Začali jsme hrát míň naivně, proměňujeme šance a teď ztrácíme jen tři body na magickou první šestku.

Proč magickou?

Protože za osm kol se liga rozděluje na dvě poloviny. Prvních šest týmů hraje každý s každým o titul, druhá polovina o záchranu. Kdyby se nám podařilo dostat do té první šestice, tak je to bomba. Ale na druhou stranu musíme stát pevně na zemi, naším hlavním cílem je samozřejmě záchrana.

Když se vám tak daří, nezačnou po vás pošilhávat přední skotské kluby?

To neřeším. Soustředím se na zápasy, které mám před sebou. V Hamiltonu mám smlouvu do konce sezóny a ze strany klubu je velký zájem, abych zůstal. Jsem tady maximálně spokojen a fotbal ve Skotsku si užívám, protože mám možnost chytat každý víkend skvělou soutěž. Jsem šťastný, že jsem do Skotska vůbec mohl odejít. Je to veliká zkušenost.

Žijete přímo v Hamiltonu?

Ne, zrovna před pár dny jsem se přestěhoval do Glasgow. Z Hamiltonu je to patnáct mil. Je to pro mě lepší, všechno mám při ruce. V Glasgow navíc chodím i do školy.

Co studujete?

Pořád chodím na angličtinu, i když už ji za ten rok a půl zvládám dobře. No a od září jsem se přihlásil na univerzitu na kurz psychologie, i když prvním rokem se to víc točí kolem společenských věd.

To nebývá zrovna zvykem, aby fotbalisté studovali...

Mně to divné nepřijde. Já se kromě fotbalu vždycky snažil dělat školu. Nejdřív gympl, pak Fakultu tělesné kultury v Olomouci. Než jsem odjel do Skotska, zvládl jsem dodělat bakalářské studium.

Jak kromě školy trávíte ve Skotsku volný čas?

Mám strašně rád přírodu, která je tady nádherná. Často vyrážím někam na výlety. Do hor, kolem největšího jezera v Británii Loch Lomond.

Máte tam nějaké kamarády mezi krajany?

Spíš je to taková mezinárodní směska, hlavně lidi ze školy. A v neděli jsem se poprvé ve městě setkal s Milanem Mišůnem, který v zimě přestoupil z Příbrami do Celtiku. Když tady teď jsme dva, hned je to lepší.

Reklama

Související témata: