Hlavní obsah

Šírl a Necid v Rusku o titul, Koller chce do pohárů

Jako poslední z evropských fotbalových soutěží o víkendu odstartuje ruská Premier Liga. V soutěži, která si může dovolit plejádu cizinců, se nechtějí ztratit ani čeští krajánci. K největším favoritům na zisk titulu patří Petrohrad s nejlepším levým obráncem loňského ročníku Šírlem a CSKA Moskva s mladíky Necidem a Kaloudou.

Foto: Sport.cz

Jan Koller v dresu Samary.

Článek

Má to být především bitva Petrohradu s CSKA Moskva. Překvapení se však nevylučují, hezká řádka bohatých ruských klubů si může dovolit zaplatit kvalitní fotbalisty. „O překvapení v ruské lize nikdy nebyla nouze. Vzhledem k tomu, že Petrohrad i CSKA válčí i v Poháru UEFA, bych favorizoval i další silné týmy. Třeba Lokomotiv, Spartak nebo Samaru,“ myslí si jablonecký trenér František Komňacký, který na Střelnici přišel z Rostova.

Premier Liga bude zajímavá i pro české fanoušky. Zpátky na vrchol chce Petrohrad, který loni vyhrál Pohár UEFA, evropský Superpohár a pak si zahrál Ligu mistrů. „Loňský rok byl pro mě nejúspěšnější v kariéře, bude těžké ho ještě někdy překonat. Ambice však máme znovu veliké,“ připomíná český reprezentant Radek Šírl.

Velkými soupeři by mu měli být Tomáš Necid a Luboš Kalouda v dresu CSKA Moskva. Mladý exslávista zajistil svému novému týmu ruský Superpohár a reprezentační kouč Rada doufá, že se kanonýr v Rusku neztratí. „Jak jsem poznal Necidův přístup a vůli, je předurčen k tomu, aby se v CSKA prosadil. Netvrdím ale, že to bude hned,“ říká Komňacký, který útočníka vedl loni na jaře.

„Budu se snažit dát gól v každém zápase. Třeba se to nepodaří, ale budu se snažit,“ slibuje sebevědomý Necid. „V CSKA se nehledí na to, že hráč stál 100 miliónů. Jde o to, jak do týmu zapadá. A já si myslím, že urostlý Tomáš je vhodný typ k rychlému Vágnerovi Love. Ta dvojice se mi zamlouvá. Myslím, že ji trenér Zico určitě vyzkouší - a pak už záleží jen na Necidovi. Předpoklady určitě má,“ ujišťuje Komňacký.

Jak to skončilo loni?
1. Kazaň 60, 2. CSKA Moskva 56, 3. Dynamo Moskva 54 (všechny tři týmy postoupily do Ligy mistrů), 4. Perm 51, 5. Petrohrad 48 (oba do Poháru UEFA), 6. Samara 48 (bez účasti v pohárech). Sestoupily Jaroslavl a Vladivostok, které nahradily Krasnodar a Rostov.

Koller je plný energie

Hodně vysoko však myslí i další Češi. Ze Spartaku Moskva sice do Anglie odešel Radoslav Kováč, jeho parťák Martin Jiránek však nedávno povýšil na kapitána týmu. „Už jsem pásku párkrát na ruce měl. Přesně vím, jakou odpovědnost to obnáší. Děkuji spoluhráčům za důvěru,“ prohlásil starousedlík Jiránek, který působí ve Spartaku od roku 2004.

Branku městského rivala Lokomotivu by měl hájit Marek Čech, který si udělal v Rusku velmi dobré jméno. Samara zase bude v útoku na pohárové příčky spoléhat na Jana Kollera s Jiřím Jarošíkem. Především z populárního Dina před startem ligy vyzařuje velká chuť a pohoda.

„Je to tak. Máme skvělou partu, jsme dobrý tým a projevuje se to i na tréninku. Fotbal je moje vášeň. Užívám si to i v přípravě,“ pochvaluje si Koller. „Loni nám účast v pohárech těsně unikla, letos bychom to pro naše skvělé fanoušky chtěli napravit.“

Trochu v závětří je v Satrunu Moskevská oblast gólman Antonín Kinský. V Premier Lize začne již svůj pátý ročník a je natolik spokojený, že ani neuvažoval o zájmu londýnské Chelsea. „Věřím, že můžeme hrát v horní polovině tabulky. Na vrcholu budou CSKA a Petrohrad, za nimi se řadí deset vyrovnaných mužstev,“ odhaduje Kinský.

Program 1. kola
Sobota: 10:00 Perm - Rostov na Donu, 12:15 Dynamo Moskva - FK Moskva, 17:00 Lokomotiv Moskva - Chimki, Kazaň - Krasnodar. Neděle: 12:00 Spartak Moskva - Petrohrad, 14:00 Tomsk - Samara, 14:30 Saturn MO - CSKA Moskva, 17:00 Groznyj - Nalčik.

Reklama