Hlavní obsah

Chci urvat alespoň jednu trofej, říká Sivok

ISTANBUL

Skvostná série osmi zápasů bez prohry po startu jarní části turecké ligy vynesla fotbalisty Besiktase Istanbul na druhé místo soutěže. Skvělého startu si užívá i český univerzál Tomáš Sivok, který se veze na vlně úspěchů. Jeho tým ztrácí jen bod na lídra soutěže a navíc je blízko postupu do finále tureckého poháru.

Článek

„Po podzimní části jsme ztráceli šest bodů na prvního, ale na jaře jsme jen dvakrát remizovali a jinak vyhráváme. Ale je pravda, že zápasy pravdy nás teprve čekají. Skutečnou sílu musíme ukázat až v nadcházejících kolech,“ uvědomuje si pětadvacetiletý Sivok.

Naposledy jeho tým porazil Genclerbiligi. „Byl to tuhý boj. Zlomili jsme je až v pětašedesáté minutě, dva góly jsme dali v posledních dvou minutách. Ani minulé zápasy jsme nevyhrávali jednoznačně, ale vždy jsme to zvládli. Třeba Galatasaray a Fenerbahce se slabšími ztrácejí. I když je hodně složité pojmenovat slabšího soupeře. Já si při startu ligy myslel, že sílu má sedm týmů z osmnácti. Jenže to jsem se šeredně spletl. Deset mužstev je fakt špičkových, i zbytek má velkou kvalitu,“ vykládá Sivok.

Besiktas myslí pouze na titul

Vedení Besiktase postavilo před kabinu jasný cíl: vítězství v lize. „Nic jiného než titul si nikdo nepřipouští. Zvláště, když šampión jde přímo do Ligy mistrů,“ říká Sivok. „Za týden hrajeme na hřišti vedoucího Sivassporu, a pak nás ještě čekají derby. Galatasaray a Fenerbahce však hostíme na domácím stadiónu, kde jsme hodně silní. Lidé nás vždy k vítězství dotlačí,“ vypráví český borec a popisuje euforii vládnoucí mezi fanoušky. „Při cestě k sobotnímu souboji jsme ani nemohli projet na stadión. Máme velkou pohodu. Ale tady v Turecku je přízeň hodně vrtkavá, vše se může rychle změnit,“ uvědomuje si Sivok.

Při působení ve Spartě vyhrál buď titul nebo domácí pohár. V italském Udine na podobné úspěchy nemyslel. S Besiktasem má však znovu naději na double. „V Tureckém poháru jsme v prvním zápase vyhráli v Ankarasporu a pokud zvládneme odvetu budeme ve finále. Tady je narozdíl od Česka pohár hodně ceněný. A kdyby vyšel i titul, byla by to pohádka. Když Sparta uhrála double, byl jsem v klubu jen půl sezóny. Finále sezóny je ještě daleko, ale doufám, že alespoň jednu trofej získáme,“ přeje si Sivok.

Plním si svou černou práci, popisuje Sivok

V letošní sezóně vstřelil dva góly, na jaře nastoupil ve všech zápasech v základní sestavě. „Hraji na dvou postech. Buď jako stoper nebo defenzivní záložník. Plním si svou černou práci, za kterou jsem ceněný, ale jestli je tohle vrcholná forma, netuším,“ krčí rameny borec, jenž byl i na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku.

Narozdíl od parťáka Tomáše Zápotočného ho nedeptá pravidlo o maximálním startu šesti cizinců. „V klubu je nás osm a v útoku máme hodně Brazilců a Argentinců. Trenér vybírá hlavně hráče pro ofenzivu,“ komentuje Sivok osud českého parťáka v Besiktasi.

Reklama

Související témata: