Hlavní obsah

Necid: Rusové mi vymysleli přezdívku Necigól

Český reprezentační útočník Tomáš Necid se ve svém novém působišti CSKA Moskva za tři měsíce dokázal naučit řeč, zařídit si byt a několikrát se podívat na hřiště. V týmu, který upřednostňuje hru na jednoho útočníka a v jehož řadách hraje hvězda Vágner Love, má pozici těžkou. Přesto už svého zaměstnavatele potěšil, když rozhodl brankou o zisku Superpoháru. "Pomohlo mi to. V Rusku je tahle trofej hodně prestižní," řekl mimo jiné v rozhovoru pro Právo.

Článek

V CSKA Moskva jste od začátku roku, jak svou ruskou misi zatím hodnotíte?

Zatím jsem maximálně spokojený. Během dlouhých soustředění jsem zapadl do týmu, v prvním zápase jsem gólem rozhodl o vítězství v ruském Superpoháru, což mi určitě pomohlo. V Rusku je tahle trofej hodně prestižní.

A hned jste skočil i do ligy...

V prvním zápase nového ligového ročníku jsem odehrál sedmdesát pět minut, ve druhém třicet. Jsem moc spokojen, že jsem se prosadil takhle rychle. Ale dobře vím, že nemám nic jistého. Musím na sobě pořád makat.

Jedničkou v útoku CSKA je Brazilec Vágner Love. Dá se říct, že vy jste dvojka?

Když hrál v dosavadních zápasech Vágner, já chodil na hřiště jako druhý v pořadí. Ale konkurence je obrovská. Jsou tam čtyři klasičtí útočníci, dva kluci na post podhrotového hráče, takže trenér má z čeho vybírat.

CSKA v minulosti sázel na hru na jednoho útočníka. Trvá to stále?

Ano. Na hrotu operuje Vágner a pod ním Dzagojev. Třeba to trenér v některých zápasech změní, ale zatím se hrálo pořád stejně. V lize i Poháru UEFA.

Je kanonýr Vágner Love největší hvězdou? V zimě ho lákaly věhlasné anglické kluby...

Fanoušci mají logicky nejraději ruské hráče: brankáře Akinfejeva, bratry Berezucké. Ale Vágner k těm hvězdám určitě patří. Vždyť už v CSKA hraje skoro pět let. Je to výborný fotbalista. Dává každou sezónu spoustu gólů.

Brazilců máte v klubu několik. Jací jsou?

Jsou tam čtyři a baví se jen spolu. Ne že by byli nekomunikativní, nebo chodili s nosem nahoru, ale všichni si vystačí s portugalštinou. Rusky se vůbec neučí. Vágner podle mě za těch téměř pět let neumí skoro nic.

A navíc klub trénuje legendární Brazilec Zico...

A z Brazílie jsou skoro všichni asistenti... Zico tam má bráchu, kondičního trenéra, fyzioterapeuta. Jen trenér brankářů je Rus.

Jak Zico hovoří s hráči?

Taky mluví jen portugalsky, ale všude má k dispozici tlumočníka, který to překládá do ruštiny. Chodí s ním na každý trénink, zápas.

Zico býval vynikajícím fotbalistou, zamlouvá se vám jako kouč?

Jeho tréninky jsou hodně zajímavé, všechny nás to baví. Všechno se dělá s balónem, ve velké rychlosti. Myslím, že se od něj můžu hodně naučit, i když jsem ho jako hráče nezažil a znám jen z vyprávění, jak výborný to byl fotbalista.

Říkají vám spoluhráči Necka stejně jako v pražské Slavii?

V CSKA ne. Nejdřív mi začali říkat Necidator podle toho, co mám od Adidasu vyšité na kopačkách. Ale pak mi Rusové vymysleli přezdívku Necigól. No a pro trenéra jsem Tomas.

Je pro vás výhoda, že máte v klubu českého parťáka Luboše Kaloudu?

Veliká. Myslím, že i on je rád, že jsme tam teď dva. On to měl daleko těžší, protože tam byl sám. Ale zvládl to a v začátcích mi hrozně pomáhal. S věcmi kolem fotbalu i mimo něj.

Jeho pozice je ale horší než vaše, ne?

Bohužel. Má to hrozně těžké, na jeho post je to strašně nabité, máme šest středních záložníků. Naskočil na chvilku v Poháru UEFA, ale to jsme měli tři zraněné hráče. Teď v lize se nevešel ani na lavičku. Ale maká na sobě a nic nevzdává.

Dělá vám tlumočníka?

Už se celkem domluvím sám. Když jsem ještě kopal ve Slavii, chodil jsem tři měsíce na ruštinu. To mi hodně pomohlo. Naučil jsem se azbuku, takže už si v Rusku v pohodě přečtu noviny. V kabině se rusky normálně bavím, dokonce už jsem dal v ruštině i pár rozhovorů. Ale občas mi ještě pomůže Luboš.

Stihl jste se už v Moskvě zabydlet?

Po jednom klukovi, co odešel do Belgie, se uvolnil byt 3+1. A je jen padesát metrů přes ulici od Luboše. Takže jsem to hned vzal, i když mi klub nabízel další čtyři byty. Je napůl cesty mezi bázou a centrem města, takže na tréninku jsem v pohodě za 45 minut.

Byt jste už dostal zařízený?

No, zařízený byl, ale stejně jsem si všechno kupoval nové. Nějak se mi to tam nelíbilo. S přítelkyní Klárou jsme zajeli čtyřikrát do obchoďáku s nábytkem a teď je z toho krásný byt. Nedávno mi zapojili i české televizní programy a nic mi nechybí.

Přítelkyně je tam s vámi?

Zatím za mnou byla dvakrát, ale teď se vracela. V květnu bude maturovat, tak teď musí být v Praze. Pár dní se mnou byl v Moskvě děda, ale před týdnem odjel a teď už tam budu válčit sám.

Už jste se stihl podívat třeba na Rudé náměstí?

Jasně, jen dovnitř na Lenina jsem ještě nešel... Město se mi moc líbí. Prolezli jsme s přítelkyní i pár obchoďáků, restaurací. Už jsem byl třeba na sushi i v Českém domě na naší klasice...

Troufl jste si už v moskevských zácpách na řízení auta?

Jezdím normálně. Někdy je to sice džungle, zácpy jsou šílené. Člověk musí víc dávat pozor, ale zvládnout se to dá. Od klubu jsem teď dostal nový Jeep Cherokee a rozhodně se řídit nebojím. Rozhodně to není horší než v Praze...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články