Hlavní obsah

Záložník Fillo je v Norsku hvězdou, v Česku ho zatím přehlížejí

PRAHA

Přestože ho po minulé sezóně, která v Norsku končila v listopadu, vyhlásili tamní internacionálové nejlepším hráčem klubu Viking Stavanger, trenér české reprezentace Petr Rada ofenzivního záložníka Martina Filla úspěšně přehlížel. Rada padl, a tak se třeba bývalému hráči Viktorie Plzeň blýská na lepší časy.

Článek

„Já nároďák ovlivnit nedokážu. Vím, že na sobě musím dál tvrdě makat, podávat dobré výkony v klubu a doufat, že pozvánka dřív nebo později přijde. Třeba nový trenér dohlédne i do Norska a přijede se na mě podívat,“ doufá bývalý reprezentant do 21 let, který v tomto výběru odehrál devatenáct zápasů.

Někteří experti hovoří o tom, že by právě Fillo mohl vnést novou krev do ofenzívy české reprezentace. „To musejí posoudit jiní. Vím, že v Česku nemá norská liga takový zvuk, ale je tu velká kvalita. Nechybí nasazení, agresivita, ale hraje se taky poměrně technický fotbal. Říkají, že je to soutěž hodně blízká Anglii,“ prozrazuje Fillo.

Právě v Anglii je norská Tippeligaen hodně sledovaná a řada hráčů z Norska tam odchází. „Já jsem ve Vikingu hrozně spokojený, ale jednou bych chtěl ještě výš,“ přiznává třiadvacetiletý fotbalista, na něhož se v zimě během soustředění ve Španělsku poptávaly Santander a Mallorca. „A stálý zájem mají kluby z Anglie a Itálie. Martin během roku v Norsku fotbalově strašně vyrostl, stal se klíčovým hráčem týmu,“ prozrazuje hráčův agent Ondrej Chovanec.

Mohlo být veseleji

Fillo nastupuje na postu pravého záložníka. Pokud praktikuje Viking ofenzívnější rozestavení 4–3–3, hraje falešné křídlo. Klub, který vede německý kouč Uwe Rösler, je po čtyřech kolech nového ligového ročníku na pátém místě.

„Nebýt smolné prohry s nováčkem ve třetím kole, mohlo to být ještě veselejší,“ tvrdí Fillo. Ač Viking zmíněný zápas prohrál, fanoušci ho vyhlásili jeho nejlepším hráčem.

Tým ze Stavangeru chce v nové sezóně zabojovat o evropské poháry. „V té minulé sezóně jsme o ně přišli v samém závěru soutěže. Bylo to veliké zklamání. Teď chceme skončit do třetího místa, i když nám v Norsku před startem moc lidí nevěřilo. Odešlo pár hráčů a v přípravě jsme skoro všechno prohráli. Ale ligu jsme nerozjeli špatně. Od začátku je to hodně vyrovnané. Věřím, že se do pohárů dostaneme,“ zůstává optimistou.

Život v Norsku si nemůže vynachválit. Kousek od stadiónu dostal pěkný byt, v němž žije s přítelkyní Dášou. Do týmu rychle zapadl a s norštinou si vůbec nemusí lámat hlavu.

„V klubu mi hned na začátku řekli, že je to zbytečné. Úřední řečí je angličtina a vystačíte si s ní tady úplně všude,“ ujišťuje Fillo.

Reklama