Hlavní obsah

Barva peněz? Modrá jako dresy Chelsea

PRAHA

Britský deník The Guardian píše ve středu o tom, že příchod ostříleného funkcionáře Petera Kenyona do Chelsea může tento londýnský klub vynést mezi světovou fotbalovou smetánku jako je Real Madrid nebo Manchester United. Není tím však myšleno poměřování co se týče sportovních výkonů jako spíše úspěšnost klubu po finanční stránce.

Foto: koláž Novinky

V Chelsea věří, že se jim velké utrácení bohatě vrátí

Článek

Příchod Kenyona, který stojí za dlouholetými úspěchy managementu Manchesteru United, totiž podle odborníků nastartuje útok Chelsea nejen na srdce fotbalových fanoušků na celém světě, ale rovněž na jejich peněženky. Analytici věří, že rozhazování penězi nového majitele klubu Romana Abramoviče se tak klubu ze západní části Londýna vyplatí a brzy by Chelsea nemusela zaostávat ani za kluby s takovými příjmy jako má Real Madrid, FC Liverpool nebo Manchester United.

Kenyon v Manchesteru - za tři roky 400 milionů liber

Právě Manchester United dnes vydělává velké sumy jen na prodeji svých suvenýrů s klubovými barvami a velký podíl na tom měla právě nová posila Chelsea Kenyon, jenž do začátku tohoto týdne působil u United jako výkonný ředitel. Za tři roky v této funkci pomohl podle listu The Sun anglickému šampionovi vydělat 400 milionů liber. Pod vedením Kenyona například v klubu pochopili, že nelze podceňovat péči o fanoušky a pěstovat mezi hráči image hvězd. I proto dnes každý zná jména jako David Beckham, Ryan Giggs nebo Paul Scholes.

Také činovníci United objevili velkou kupní sílu trhu v Asii, kam Manchester několikrát zavítal na turné a jeho příkladu letos následoval i Liverpool. A byl to znovu Kenyon, kdo před třemi lety uzavřel velkou smlouvu s hlavním sponzorem týmu, telekomunikační firmou Vodafone. Za loňský rok tak byl Manchester United se ziskem 32,3 milionu liber (před zdaněním) nejbohatším klubem světa.

Zapomeňte proto na nákupy Hernána Crespa, Veróna, Adriana Mutua, Makéleleho, Colea a Damiena Duffa, jenž klub přišly na téměř 120 milionů liber. Nová éra Chelsea nastává až s příchodem Kenyona. Jeho prvním velkým úkolem Jeho prvním úkolem v novém působišti je na přání Abramoviče získat pro klub trenéra anglické reprezentace Svena-Görana Erikssona.

Reklama

Související témata: