Hlavní obsah

Mazuchovi nadšení z Anderlechtu kalí jen trable s kolenem

BRUSEL/PRAHA

Rozpaky z nepovedeného působení v italské Fiorentině už u fotbalového obránce Ondřeje Mazucha vystřídalo nadšení z toho, jak na něj zapůsobil začátek jeho nového angažmá v Anderlechtu Brusel. Dvacetiletý zadák začal ve slavném belgickém klubu od středy trénovat a jeho první dojmy lehce kazí jen to, že si hned při premiérové přípravě lehce poranil koleno, což si vyžádá několikadenní klid.

Článek

Mazuch ale nepochybuje, že jeho rozhodnutí odejít do Anderlechtu bylo správným krokem. Jen současné trable s kolenem mu trochu pokazily náladu. "Je to smůla, když se něco podobného stane hned na prvním tréninku. Trochu mi v něm píchlo a vyšetření pak odhalilo nějaký menší zánět. Trenér mě ale hned uklidňoval a zdůraznil, ať se v klidu doléčím a nic neuspěchám," řekl Mazuch v pátečním telefonickém rozhovoru s ČTK.

Vicemistr světa do 20 let z roku 2007 do přípravy s Anderlechtem vlétl s elánem, ale teď musí ubrat. "Chodím na speciální terapie, dnes odpoledne třeba půjdu na rotoped, abych se udržel v kondici. Ale po víkendu už zase začnu naplno trénovat," věřil Mazuch.

Na angažmá v Anderlechtu, kam zamířil na roční hostování, je totiž pořádně nažhavený. I proto, že ve Fiorentině za dva roky v prvním mužstvu dostal jen málo příležitostí a zápasy v juniorském rezervním týmu se mu už začaly zajídat. Proto odchod do Anderlechtu bere jako vysvobození. "Jsem šťastný, že tady jsem. Takhle dobře jsem se už dlouho necítil," pochvaloval si exbrněnský zadák.

"Ve Fiorentině jsem postupně vytušil, že mám jen malou šanci se prosadit. V Anderlechtu hned od začátku cítím, že mě berou jinak, prostě jako normální posilu do prvního mužstva. Navíc filozofie klubu je taková, že dávají hodně šancí mladým, a také trenér mi hned řekl, že příležitostí prosadit se určitě budu mít dost," popisoval Mazuch. "Záleží jen na mně, jak se s tím porvu."

První pocity jsou skvělé

Oporu reprezentační jednadvacítky nadchlo i to, jakého přivítání se mu v Anderlechtu dostalo. Mazuch si nemůže vynachválit, jakou péči mu v klubu poskytli. "První pocity jsou skvělé. Jakmile jsem přijel, okamžitě se začalo všechno zařizovat. Lidé v klubu mi hned pomohli s hledáním bytu, zajistili mi auto, věci kolem telefonu, banky, o nic jsem se nemusel starat. Na to jsem také z Itálie nebyl zvyklý," poznamenal Mazuch.

V Anderlechtu dostal dres s číslem dvě. V nejbližších dnech by se měl také nastěhovat do bytu nedaleko stadionu Astrid Park a tréninkového centra.

Mazuchovi prý také adaptaci v klubu hodně usnadnili jeho starší a zkušenější spoluhráči - brankář Daniel Zítka se záložníkem Janem Polákem. "Dan je tady už dlouho a má tady také odpovídající pozici, je to velká osobnost. Také Honza je jedním z lídrů kabiny, díky nim to tady mám všechno trochu jednodušší," pochvaloval si Mazuch.

Prohlédnout si prý už stačil i centrum Bruselu, a když korzoval po věhlasném Velkém náměstí, neodolal pokušení a ochutnal místní vyhlášené čokoládové lahůdky, na které jsou Belgičané tolik pyšní. "Musel jsem to vyzkoušet. Měl jsem jahody v čokoládě, fantazie. Na to si tady také zvyknu rychle," líčil Mazuch s úsměvem.

Reklama