Hlavní obsah

Brabec věří, že zapomene v Ankarasporu na zklamání ze Slavie

ANKARA/PRAHA

Ani dva týdny po nečekaném odchodu z pražské Slavie z jejího bývalého kapitána Ericha Brabce nevyprchal pocit lítosti, ale teď už dvaatřicetiletý fotbalový obránce vzhlíží k novému angažmá v Ankarasporu. V Turecku chce co nejrychleji zapomenout na podivné loučení se sešívaným dresem a rád by pomohl k vzestupu ambiciózního týmu, s nímž touží nabourat nadvládu istanbulských velkoklubů.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalista Erich Brabec

Článek

Brabec ve středu podepsal dvouletou smlouvu a těší jej, že mu skončily dny plné nejistoty. Byť mu smlouva ve Slavii vypršela teprve v úterý. "Nabídek jsem sice měl dost, hodně jsem musel vybírat a ta doba tápání je za mnou až teď. Už hledím jenom před sebe. Ve Slavii něco skončilo a teď věřím, že ještě třeba něco hezčího začne," řekl v středečním rozhovoru s ČTK Brabec.

Netají ale, že se občas v myšlenkách ke Slavii ještě vrací. Ani po dvou týdnech se úplně nesrovnal s tím, za jakých okolností se s pražským celkem rozloučil poté, co se už prý nehodil do koncepce trenérovi Karlu Jarolímovi. "Už to ze mě pomalu odchází. I když mě pořád mrzí, že jsem přišel o šanci zahrát si zase v Lize mistrů. Ale co není, může být. Nikde není psáno, že se do ní nedostanu s Ankarasporem. A pak se třeba utkáme se Slavií a ještě si v Edenu zahraju," líčil s úsměvem Brabec.

Boleslav odmítl, kývl na nabídku Ankarasporu

Urostlý zadák, který se na začátku června v přípravném duelu proti Maltě po více než devíti letech vrátil do reprezentace, hodně zvažoval, kam nasměruje svoji kariéru po nedobrovolně ukončené štaci ve Slavii. Odmítl Mladou Boleslav a ze zahraničních nabídek se mu nakonec nejvíc zamlouvala ta z Ankarasporu, který v minulé sezóně skončil desátý v nejvyšší soutěži. Za ústup ze slávy však Brabec svůj krok nepovažuje.

"V poslední sezóně byli po podzimu třetí, ale pak je potkala nějaká zranění a projevilo se, že měli celkově hodně mladý tým. Já přicházím proto, abych dodal nějaké zkušenosti. Navíc přichází i výborný německý trenér Röber, který má mužstvo vrátit na špičku," řekl Brabec. Hned při první návštěvě klubu mu učarovalo i nově budované tréninkové centrum. "Bude hotové do dvou měsíců a má být vůbec nejlepší v celé Evropě. To také značí, jak je klub ambiciózní. Navíc jednali velmi rychle a konkrétně, dali mi nejlepší nabídku. Proto jsem se pro ně rozhodl," uvedl.

Již druhé turecké angažmá

Angažmá v turecké lize pro něj nebude novinkou. Před čtyřmi lety hrál za Kayserispor, byť se s ním také nerozešel úplně v dobrém.

"Na jaře jsem tam odehrál všech sedmnáct zápasů, byl jsem dobře hodnocený. Ale v létě na začátku přípravy bylo v mužstvu patnáct nových hráčů, nový trenér a sportovní ředitel a na mě už nezbylo místo," vzpomínal Brabec. "Takže teď vím, že v Turecku je možné úplně všechno. Na druhou stranu jsem o čtyři roky starší a zkušenější, takže mě jen tak něco nerozhází," prohlásil hráč, který prošel i Dynamem Moskva, Vladikavkazem, švýcarským Aarau či rakouským Klagenfurtem.

V Ankaře si hodlá s manželkou brzy najít bydlení. Právě fakt, že jde do turecké metropole, hrál jednu z klíčových rolí v jeho rozhodování. "Je to pětimiliónové velkoměsto, žije to tady a bude to také o něčem jiném než Kayseri. Určitě tady bude co poznávat," plánoval Brabec, který co možná nejrychleji hodlá oprášit základy turečtiny. "S trenérem sice můžu komunikovat bez potíží německy, ale turecky chci mluvit také. Nějaké fráze mi v hlavě sice zůstaly, ale to mi nestačí," uvedl Brabec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články