Hlavní obsah

Verón šel do Londýna proti své vůli

PRAHA

V řadě klubů by byl Argentinec Juan Sebastian Verón hvězdou, ale v Chelsea je 'jen' jedním z mnoha. V létě tam přišel za 15 miliónů liber z Manchesteru United, kde se stal nadbytečným. Alespoň podle kouče Fergusona.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Juan Sebastian Verón

Článek

Záložník už v minulé sezóně začal myslet na odchod z klubu. Byl o něj zájem, ale kouč Alex Ferguson tvrdil, že s ním dál počítá. "Nebyl ke mně upřímný. Měl jsem konkrétní nabídky, ale on řekl, že nejsem na prodej. Nabyl jsem přesvědčení, že o mě stojí," říká Verón, který do Manchesteru přestoupil v červenci 2001 za 28,1 mil. liber. Jenže pětiletý kontrakt nedodržel.

I když neměl místo pod penzí a býval často opomíjen, chtěl se dál rvát. "Jenže přišla Chelsea, položila peníze na stůl a Ferguson otočil," vzpomíná. Chtěl vědět, na čem je, proto za trenérem zašel. "Podal mi zkroucené vysvětlení o taktice středové řady. Říkal, že by pro mě v tom systému těžko hledal místo v základu, a pak stroze prohlásil: Prodali jsme tě..."

Do Evropy ho přivedl Eriksson

Renomovaný skotský trenér poté prý začal hovořit o mimořádně výhodné nabídce od Chelsea, jako by zapomněl, že je to téměř pouze polovina, co před dvěma lety vysázel Manchester za Veróna římskému Laziu. "Všechno to bylo o penězích. Řekl jsem, že mě nezajímají, ale nakonec jsem nabyl přesvědčení, že o mě nestáli," míní fotbalista, který si udělal jméno v argentinské Boca Juniors.

Odtud ho zlákal současný kouč anglické reprezentace Eriksson do Sampdorie Janov. V roce 1998 odešel do Parmy, ale po sezóně zamířil znovu za Erikssonem do Lazia Řím. Nikdy vyloženě nesnil o anglické lize, ale skončil v Manchesteru. Nyní už bude psát další kapitolu své kariéry v Londýně.

S kamarádem Crespem

Hvězda argentinské reprezentace se navíc v Chelsea sešla s kamarádem Crespem a čeká se, že bude dostávat daleko víc šancí. Spousta lidí si o něm myslí, že je to náfuka, ale Seba, jak mu každý říká, to vidí jinak.

"Když je člověk slavný, lidé ho poznávají na ulici. Pokud to berete takhle, jsem slavný. Už to není takové, jako když jsem byl v sedmnácti poprvé požádán o autogram jen kvůli tomu, že jsem na sobě měl dres nároďáku. Byl jsem neznámý, ale ten kluk si mě s někým spletl," vzpomíná. "Když jste slavný, otvírá vám to hodně dveří. Ale popularita nese i negativní věci. Ztratíte soukromí a strávit s rodinou poklidnou dovolenou je téměř nemožné."

Reklama

Související témata: