Hlavní obsah

Proměna Galatasaray přišla s hvězdným Rijkaardem, velebí Baroš trenéra

ISTANBUL/ PRAHA

Znovu potvrdil, že se po narození potomka dostal do báječné pohody. Psychické i herní. V pátém kole turecké ligy totiž Milan Baroš rozhodl ostře sledované istanbulské derby s mistrovským Besiktasem dvěma parádními góly. Takže jeho Galatasaray vede tabulku s plným počtem patnácti bodů. „Nový trenér Frank Rijkaard přinesl to, co nám chybělo - řád, taktiku a disciplinu,“ glosuje Baroš skvělý rozjezd svého týmu.

Článek

Parádní představení, jež Milan Baroš v istanbulském derby s Besiktasem předvedl. Nejprve po střele Mehmeta Topala dorážel míč do sítě, deset minut před koncem brilantně zakončil povedenou akci Elana a a Kewella a druhým gólem pečetil vítězství 3:0.

Titul víc než střelecká koruna

„Začátek sezóny nám vyšel skutečně výtečně. V lize samé výhry, do Evropské ligy jsme rovněž postoupili, takže v klubu vládne samozřejmě spokojenost,“ kvituje český legionář v tureckých službách vydařený úvod podzimu, pod který se podepsal už čtyřmi ligovými góly. Naznačil tak, že by mohl opět útočit na titul krále střelců turecké ligy, který obhajuje.

„Individuální cena je sice krásná, ale fotbal je kolektivním sportem, takže pro mě by byl víc titul a Liga mistrů než střelecká koruna. Loni jsem ji sice získal, ale protože v nejvyšší soutěži jsme skončili až pátí, nevyhráli ani titul, ba ani pohár, byla sezóna hodnocena záporně.“

V novém ligovém ročníku se mimořádně daří jak týmu Galatasaray, tak i Barošovi. „To proto, že přišel trenér Rijkaard, který do mužstva přinesl to, co nám dosud chybělo. Nejenže patřičně nabudil celý hráčský kádr, ale vnesl do týmu taktiku, herní řád, disciplínu a soudržnost. Donutil nás hrát tak, jak si on představuje, pohybovat se v prostorech, jež stanovil, plnit povinnosti, které mužstvu stanovuje,“ vysvětluje český reprezentant proměnu, kterou tým Galatasary prošel.

Turci potřebují ukázat cestu

„Turci jsou fantastičtí fotbalisté, ale potřebovali někoho, kdo jim ukáže cestu. Frank Rijkaard tou personou je, protože býval fantastickým fotbalistou a teď slaví úspěchy i jako trenér. Samozřejmě že je v Galatasaray největší hvězdou,“ velebí Baroš klubového kouče.

„Fotbalové kvality v tureckých hráčích byly a jsou, ale disciplina jim scházela. Dopouštěli jsme se taktických chyb, porušovali trenérovy pokyny a příkazy, takže hlavně proto jsme v loňské sezóně prohrávali zápasy, které jsme měli vyhrané,“ dodává.

I jemu se pod Rijkaardem daří, neboť v devíti dosavadních ligových a pohárových zápasech nastřílel už osm gólů. „Zvládl jsem přípravu bez zranění, cítím se silný, moje výkonnost jde nahoru, v tom to je. A protože jsem začal dávat i góly, cítím sebevědomí, pohodu a klid,“ pochvaluje si vydařený úvod sezóny Baroš, kterého už ve čtvrtek čeká zápas Evropské ligy pod aténskou Akropolí s Panathinaikosem.

„Zatím hraju pravidelně, ale dost možná, že některé zápasy začnu na lavičce. Čeká nás náročný program, takže trenér jasně řekl, že bude točit všech dvacet hráčů, aby mezi nás rovnoměrně rozdělil zátěž. Ale s tím problém nemám.“

Jak si o víkendu vedli Haškovi vyvolení
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Na hřišti Stoke chyboval, chtěl vyběhnout, ale zastavil se a inkasoval. Blues trefou v nastavení nakonec vyhráli 2:1.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Pořád chytá dobře, jeho týmu se ovšem nedaří a po prohře 1:2 v Mohuči je v bundeslize předposlední.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Nehrál a Stará dáma bez něj vyhrála 2:0 na hřišti Lazia Řím.
Roman Hubník (Sparta) - Jablonec na Letné moc nezlobil, takže stopera moc neprověřil a Pražané vyhráli 2:0.
Marek Jankulovski (AC Milán) - Odehrál celý zápas, jeho mužstvo však po výprasku v derby s Interem znovu ztratilo body remízou 0:0 v Livornu.
Martin Jiránek (Spartak Moskva) - V derby s Dynamem (1:1) si vysloužil žlutou kartu. Problémy měl s rychlým Keržakovem.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Nenastoupil, takže přišel o výhru Bayeru 3:2 na trávníku mistrovského Wolfsburgu.
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Stabilní součást sestavy, která uhrála v Odense remízu 1:1.
David Rozehnal (Hamburk) - Daří se mu, HSV porazil Stuttgart 3:1 a nadále vede bundesligu.
Tomáš Sivok (Besiktas) - V derby s Galatasarayem (0:3) ho dvakrát trumfl reprezentační kolega Baroš, oba si vysloužili žlutou kartu.
Záložníci:
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Měl volno, jeho tým porazil v osmifinále Ukrajinského poháru Jednist 3:1.
David Jarolím (Hamburk) - Nahrál na druhý gól Eliovi, což byl jeden z klíčových momentů na cestě k výhře 3:1 nad Stuttgartem.
Radoslav Kováč (West Ham) - Ve Wiganu hrál do 63. minuty, pak byl v rámci posilování ofenzívy střídán, domácí už výhru 1:0 udrželi.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Proti poslednímu Grenoblu (1:0) hrál slušně, v 60. minutě byl střídán.
Jan Polák (Anderlecht) - Je po úspěšné operaci kolena, půl roku však bude bez fotbalu.
Daniel Pudil (Genk) - V Bruggách jeho tým remizoval 1:1. Hrál celý zápas, po faulu na něj dvě minuty před koncem pokračovali domácí o deseti.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Kanonýři sice prohráli 2:4 s Manchesterem City, Rosa však oslavil velký návrat do jejich sestavy. Přišel na hřiště v 53. minutě, na první gól Van Persiemu nahrál a druhý dal sám!
Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray) - Pohádka novopečeného otce pokračuje, v derby s Besiktasem (3:0) se trefil dvakrát.
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - U nového kouče Juande Ramose se zapsal na výbornou. Otevřel skóre a přispěl k výhře 3:0 nad Samarou, takže zastínil i Kollera v týmu soupeře.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - V Lille se tentokrát střelecky neprosadil, i když hrál celý zápas, jeho tým prohrál 0:1.
Jiří Štajner (Hannover) - Gól mohl sám vstřelit, připravil i šanci spoluhráčům, přesto skončil zápas v Brémách bez branek.

Reklama

Související témata: