Hlavní obsah

Bouřlivák Davids jde z průšvihu do průšvihu

Radek Malina

Jako ve zlém snu si musí připadat nizozemský fotbalový záložník Edgar Davids. Z vytouženého triumfu v Lize mistrů s Juventusem nezbylo v květnu nic, přímý postup na ME v konfrontaci s českým týmem Nizozemsku také utekl, nezkrotný rebel byl navíc v Praze vyloučen a přišel o místo v sestavě Juventusu, který dokonce uvažuje o jeho prodeji.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Edgar Davids (vpravo) je nenapravitelný bouřlivák.

Článek

"Velmi rád bych ale ukončil kariéru právě v Juventusu," tvrdil pro Italian Soccer news třicetiletý Davids. V prvním letošním utkání v italské Sérii A však nezbylo na třicetiletého rodáka ze surinamské Paramariby ani místo na lavičce a musel usednout na tribunu. V dalších zápasech se do základní sestavy rovněž nedostal a starty počítá na minuty.

Nedvěd: něco není v pořádku

Příští rok v červnu mu vyprší nynější kontrakt. Prohlásil, že by akceptoval smlouvu v délce tří let, jež by mu zaručovala 2,5 miliónu liber (přibližně 125 miliónů Kč). Jenže vedení klubu se netváří, že by stálo o další služby problémového hráče. "Nejsem přesvědčený, že za takových podmínek se nám vyplatí," uvedl Luciano Moggi, ředitel Juventusu.

Přitom ještě v červenci nechtěl o prodeji nizozemského záložníka slyšet. Když přišla londýnská Chelsea s nabídkou ve výši 8 miliónů liber, Moggi na ostrovy vzkázal: "Davidsova budoucnost je v Turíně."

Co zapříčinilo takový obrat v postoji klubového vedení není jasné. "Mezi Davidsem a Juventusem něco není v pořádku, ale podrobnosti neznám. Trenér říká, že nemá formu. Edgar měl být prodán, ale mně řekl, že chce zůstat. Fakt nevím," pokrčil rameny Pavel Nedvěd, záložník Juventusu Turín a kapitán české reprezentace.

Hrozilo mu vězení

Italian Soccer news píše o ztrátě formy. Vyrojily se i spekulace, že Davids fyzicky napadl současnou partnerku, což je pro image klubu formátu Juventusu nepřípustné. Nikdo oficiálně tyto informace nepotvrdil, ale nešlo by o první exces borce přezdívaného pro nepříliš přátelskou povahu a podsaditou postavu Pitbul.

V únoru minulého roku mu hrozilo osm let vězení za ublížení na zdraví bývalé družce Sarah Hagensové, která tehdy na policii v Amsterdamu oznámila, že ji Davids několikrát zmlátil a škrtil. Davids má s o pět let mladší Hagensovou syna Gyatsa. Italský list Gazzetta dello Sport dokonce tehdy přinesl zprávu, že fotbalista prohodil Sarah prosklenými dveřmi.

Davids nechtěl událost komentovat, klub také ne. Hagensovou, která pracovala jako modelka, několikrát ošetřili kluboví lékaři Juventusu, ale o příčinách zranění nesměli uchovat žádné záznamy. Při jednom z incidentů v Amsterdamu však byli i svědci, a to když Davids na předměstí Diemen partnerku mlátil do obličeje a té z úst a nosu tekla krev.

O měsíc později se vyrojily první zprávy, že klub se chystá Davidse zbavit. Hovořilo se o zájmu Arsenalu, ozvalo se německé Schalke a Manchester United. Všichni však nabízeli maximálně dvacet miliónů eur (cca 600 miliónů Kč), Juventus požadoval ještě o pět více.

Bral nandrolon

Nešlo o ojedinělý úlet borce s vlasy spletenými do copánků. Před sedmi lety se v Miláně jako hráč tamního AC popral s dvěma muži a ženou a poničil jedno auto. Po dvouletém procesu zaplatil pokutu 42 tisíc marek (cca 740 tisíc Kč).

Na kontě má i prohřešky z trávníku. Před dvěma lety měl pozitivní dopingový nález na nandrolon. Dostal stop na čtyři měsíce. "Nikdy jsem nic vědomě nevzal," dušoval se.

Sotva si podsaditý záložník odpykal trest a nastoupil k prvnímu utkání s Lecce, za zády sudího udeřil protihráče Balleriho a na základně videozáznamu byl dodatečně potrestán, přitom jen tři dny před tímto zápasem dostal v Lize mistrů červenou kartu v souboji s Celticem Glasgow. V sezóně 2001/02 byl "zlým mužem" Champions League, když v deseti utkáních nasbíral dvě červené a šest žlutých karet.

Trenéra obvinil z rasismu

Prohřešky se blyští i reprezentační kariéra. Když na ME v Anglii v roce 1996 odehrál ve dvou zápasech pouze jedenáct minut, obvinil trenéra z rasismu. "Hiddink by měl přestat strkat svou hlavu do zadní části těla některých hráčů," prohlásil tehdy nakvašeně.

Když v průběhu ME před třemi lety kritizoval hru Nizozemska Johan Cruyff, nebral si Davids servítky a legendě vzkázal: "Mluví o něčem, co ani nezná! V každé polévce hledá vlas."

I ve vrcholící kvalifikaci na ME v Portugalsku si vybrala nezkrotná povaha svou daň. V srpnové přípravě s Belgií šlápl na ruku protihráči Mpenzovi, který musel se zlomenou končetinou střídat. To nejlepší mělo teprve přijít. Po utkání v Rakousku vyšla na povrch jeho roztržka se spoluhráčem Van Bommelem. V kabině padala nejen ostrá slova, ale i facky. Vše vyvrcholilo v Praze při souboji s Českem, kdy zavinil penaltu a ještě byl vyloučen.

Nizozemský tisk ho podrobil drtivé kritice, nazval záložníka "hlupákem" a obvinil ho ze "stupidní chyby". V součtu s očekávaným trestem a omlazením nizozemské sestavy může na šampionát zřejmě zapomenout.

Reklama

Související témata: