Hlavní obsah

Petrželův Zenit září na dvou frontách

Jan Krůta

Český trenér je v Rusku hrdinou a jeho tým prý hraje nejlepší fotbal v celé soutěži Pět kol před koncem ruské ligy jsou fotbalisté Zenitu Petrohrad na druhém místě tabulky a to se od nováčka asi nečekalo. Navíc mají na dosah vítězství v Ligovém poháru a český trenér Vlastimil Petržela sklízí po necelém roce práce úspěchy.

Foto: PRÁVO

Pět kol před koncem ruské fotbalové ligy je Petrželův Zenit na druhém místě.

Článek

"Hlavně zpočátku jsem byl pod palbou kritiky, že jsem skoro rozprášil mužstvo a vyhodil z něj řadu zkušených hráčů. Dokonce jsem se kvůli tomu dostal do sporu s prezidentem klubu. Ale dneska noviny píšou, že Zenit hraje nejmodernější a nejlepší fotbal v Rusku. Nikdo nečekal, že po prvním roce budeme hrát o čelo tabulky a jen v ruské reprezentaci bude mít Zenit osm hráčů," řekl Petržela.

V Zenitu vytvořil českou minikolonii. Asistentem je Vladimír Borovička, v obraně hrají Pavel Mareš, Martin Horák, v záloze Radek Šírl a v útoku Lukáš Hartig. Brankářskou dvojkou je navíc Slovák Kamil Čontofalský, rovněž Petrželův bývalý svěřenec v pražských Bohemians.

"Asi tu práci děláme dobře, když teď ostatní kluby shánějí zahraniční trenéry," narážel kouč na skutečnost, že v příští sezóně nebude možná na lavičce některého z ruských týmů sám. Padají jména Hřebík, Jarabinský a údajně i Gürtler. "Vypadá to, že do Spartaku Moskva asi půjde Itala Scala, volné místo bude možná jen v CSKA, kde nemůžou překousnout, že nepostoupili do Ligy mistrů," přiblížil. "Ale jinak nic konkrétního nevím."

Odnesl to i Spartak

Jeho svěřenci zdolali v pátek 2:1 moskevský Spartak a v tabulce jsou druzí za CSKA. "Lidi tohle vítězství slavili do rána, protože se Spartakem doma ještě nikdy nevyhráli," prozradil český trenér. "V první půli jsme měli neskutečnou převahu, vedli jsme 1:0 a spálili jsme spoustu dalších šancí. Po přestávce Spartak přitlačil, ale Mareš dal hlavou druhý gól. Oni snížili a byla to bitva. Mohlo to skončit 2:2, ale taky 4:1," popsal trenér zápas, na který bylo jako již tradičně vyprodáno.

"Kapacita je 22 500, ale podle mě tady bylo tak 25 000 lidí." Z českých svěřenců chválí zejména Mareše, který je v 26 letech nejstarším v mužstvu. "Je to klíčový hráč, hraje ve skvělé formě. Divím se, že se tady na něj nebyl podívat nikdo z české reprezentace, protože by si to zasloužil. V ruském nároďáku by se určitě chytil," nešetřil chválou na levého obránce. "Nejvíc mě mrzí, že si Pavel v závěru zápasu poranil sval a tak tři týdny bude mimo hru. Nemám za něj rovnocennou náhradu, bude moc chybět."

Další pilíř zadní řady, Horák, prý začal výborně, ale pak ho zbrzdilo zranění kolena. "Už je zase zpátky, minulý zápas dal dva góly a s Marešem hrají oba v základu," přiblížil. To už se nedá říci o dalších. "Šírl byl ze začátku jeden z nejlepších v týmu, ale asi tu slávu neunesl a začal hrát špatně. Z nejoblíbenějšího hráče u fanoušků se pomalu stal nejneoblíbenějším. Navíc se zranil. Teď je to tak střídavě oblačno. Ale podržel jsem ho, zahrál super zápas a lidi si zase získal na svou stranu. Má to těžké, na levé straně v záloze je obrovská konkurence."

Hartig se musí prát

Zranění vyřadilo i útočníka Hartiga, který se o místo musí prát mj. s ruskými reprezentanty Keržakovem či Aršavinem. "Měl potíže s kolenem, a když se uzdravil, Aršavin mu při tréninku skočil na kotník. Už je v pořádku, teď byl hrát poprvé za béčko," nastínil Petržela.

S rolí dvojky se musí smířit Čontofalský, který jednu chvíli hrozil odchodem. "Teď jsem ho postavil do branky po delší době v prvním zápase finále poháru a podal skvělý výkon," nezatracuje ho český kouč, který dává víc šancí ruskému reprezentantu Malofejevovi. Zenit čeká v lize ještě pět zápasů, většinou z týmy z horní poloviny tabulky.

"Musíme si to uhrát sami. Poháry si zatím moc nepřipouštím, ale na druhou stranu jsem do Petrohradu nešel, abychom se plácali někde uprostřed tabulky. Může to dopadnout dobře, ale taky ne a budeme pátí nebo šestí, bodové ztráty jsou minimální. Pro mě je nejdůležitější vytvořit konkurenceschopný tým, který bude hrát dobře nejen v Rusku, ale i Evropě," dodal Petržela.

Reklama

Související témata: