Hlavní obsah

Srbský prokurátor požaduje zákaz 12 skupin fotbalových násilníků

BĚLEHRAD

Srbský státní prokurátor Slobodan Radovanovič požaduje zákaz 12 fanouškovských skupin, které mají bohatou násilnou minulost a jedna z nich je zřejmě odpovědná za nedávné zabití francouzského příznivce. Jedná se o skupiny bělehradských klubů Crvena Zvezda, Partizan a Rad.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Fanoušci Partizanu Bělehrad pochodují městem na stadión před odvetným utkáním 4. kola fotbalové Evropské ligy mezi domácí Žilinou a srbským týmem.

Článek

Tvrdé jádro fanoušků Partizanu je podezřelé z toho, že 17. září napadlo osmadvacetiletého Francouze Brice Tatona, jenž byl v srbské metropoli na utkání Evropské ligy mezi Partizanem a Toulouse. Po dvou týdnech v nemocnici Taton podlehl poranění mozku a dalším zraněním.

Policie zatkla kvůli napadení 10 lidí. Ti a další tři budou s největší pravděpodobností obviněni z vraždy prvního stupně a hrozí jim až 40 let vězení.

"Požaduju zákaz těchto fanouškovských skupin, protože porušují ústavní pořádek a podněcují etnickou, rasovou a náboženskou nenávist," uvedl prokurátor Radovanovič.

Některé ze skupin jsou podezřelé z toho, že se podílely na zapálení velvyslanectví USA v Bělehradu loni v únoru během nacionalistických demonstrací v souvislosti s uznáním nezávislosti Kosova. Fanouškovské skupiny byly podle všeho infiltrovány ultrapravicovými nacionalisty, kteří napadají cizince a naposledy ohrožovali účastníky bělehradské gay parade.

Reklama

Související témata:
Prokurátor