Hlavní obsah

Mazuch nejspíš zůstane v Anderlechtu, myslí i na reprezentaci

BRUSEL

Český fotbalový obránce a kapitán reprezentace do 20 let na nedávném mistrovství světa Ondřej Mazuch zůstane nejspíš i nadále v belgickém Anderlechtu, kde je na hostování z italské Fiorentiny. Bruselský klub má o něj zájem a v lednu by mohl s hráčem podepsat smlouvu na čtyři roky.

Článek

ČTK a Českému rozhlasu to řekl Mazuch, který se krátce po svém příchodu v červenci stal stálým členem základní sestavy slavného belgického týmu.

"Teď tady byl můj manažer. Projednávali to (případný přestup) tady a všichni říkali, že jsou spokojeni. Takže myslím, že když budu pokračovat v takových výkonech jako třeba dneska, nebo v předchozích zápasech, tak si myslím, že v lednu by mohli uplatnit opci a koupili mě natrvalo," uvedl Mazuch v rozhovoru po čtvrtečním utkání Evropské ligy, v němž Anderlecht porazil 3:1 rumunský Temešvár.

Mazuch, který nastupuje pravidelně vedle kapitána týmu a belgického reprezentanta Oliviera Deschachta, nijak netají překvapení nad tím, že se v základní sestavy tak rychle zabydlel. V týmu devětadvacetinásobného belgického mistra přitom patří k nejmladším hráčům. "Když jsme se bavili včera s panem Zikou (s manažerem Pavlem Zikou), tak taky nečekal že budu k dnešnímu dni hrát tolik zápasů. Ty první zápasy nebyly to pravé, když jsme hráli proti Lyonu nebo Waregemu, ale pak si myslím, že od Standardu šla ta výkonnost nahoru a je to dobré," prohlásil.

Anderlechtu se daří

Anderlechtu se v sestavě s českým nadějným obráncem v poslední době mimořádně daří. V belgické lize týmu patří druhé místo s jednobodovým odstupem na Bruggy, před svým odvěkým rivalem Standardem Lutych má však již náskok sedmi bodů. Bruselský tým si navíc čtvrtečním vítězstvím nad Temešvárem prakticky zajistil postup do další fáze Evropské ligy. Mazuch odehrál i tentokrát celý zápas a pomalu začíná myslet na účast v české reprezentaci, kterou nově převzal trenér Michal Bílek.

"Když budu pokračovat tak jako doposud, určitě můžu pomýšlet na reprezentaci. Přednější je ale pro mě hrát v Anderlechtu a dojít co nejdál. Hrát dobře v lize a pak jestli přijde reprezentace, tak to už je něco navíc," řekl.

Na rozdíl od jiných mladých českých fotbalových nadějí, které zůstávají většinu zápasů na lavičce, Mazuch podle svých slov zvolil ideální angažmá. "Tady je to tak akorát pro mě. Můžu se ještě hodně naučit a výkonností tady můžu jít ještě hodně nahoru. Určitě bych tady dva nebo tři roky rád zůstal. Pořád mám 20 let, tak kdybych tady byl do 23 nebo 24 let, bylo by to ideální," uvedl předloňský vicemistr světa do 20 let, který v roce 2007 odešel z Brna do Fiorentiny, kde se však v nabitém kádru neprosadil.

Mazuch je momentálně jediným českým hráčem, který nastupuje v dresu Anderlechtu. Reprezentační záložník Jan Polák se léčí z těžkého zranění kolena, které utrpěl v srpnovém utkaní s Lutychem. Ze zranění se stále zotavuje i dlouholetá brankářská opora Anderlechtu Daniel Zítka.

Reklama