Hlavní obsah

Papadopulos: Zažívám nejlepší období, ale nemusí trvat věčně

Střelecké výkony českého útočníka Michala Papdopulose jsou novou senzací v nizozemské fotbalové lize. Čtyřiadvacetiletý reprezentant na sebe v Heerenveenu upoutal pozornost skvělou aktuální formou a v neděli proti Utrechtu se už ve třetím zápase za sebou blýskl dvěma přesnými trefami. Sám však euforii mírní, z vlastní zkušenosti dobře ví, že může přijít i horší období.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Fotbalisté Heerenveenu Paolo Henrique, Mika Vayrynen a Michal Papadopulos (zleva)

Článek

"Teď si to užívám, protože takhle pomáhám týmu, ale mám k tomu i velký respekt. Dobře si pamatuju i špatné časy, kdy mi to tolik nešlo. Ani tohle asi nebude trvat věčně," řekl v pondělí Papadopulos.

Připomněl hlavně nepříliš vydařené působení v německém Leverkusenu, kam před čtyřmi lety zamířil z Ostravy, ale za dva roky mnoho šancí nedostal. "Ale není to tak, že bych teď cítil vůči někomu nějakou satisfakci. Beru to tak, že všechno zlé je pro něco dobré. Šťastný jsem hlavně za mého tátu a celou rodinu, kteří mi pořád věřili a podporovali, i když jsem na tom nebyl dobře," líčil Papadopulos. "Jinak vážně nemám potřebu nikomu nic dokazovat, i když mě už mnozí lidé pohřbívali," prohlásil.

Jeho radost kalí jen to, že ambiciózní klub stále nenaplňuje vysoké ambice. Heerenveen sice po bídném startu do sezóny už šplhá tabulkou vzhůru, ale i po dvou výhrách za sebou, k nimž český hráč přispěl čtyřmi góly, mu patří až jedenácté místo.

Touha být v tabulce výš

Ve čtvrtek ani dvě Papadopulosovy branky nestačily k výhře v Evropské lize nad Herthou Berlín. "Klidně bych nějaké svoje góly vyměnil za to, abychom byli v tabulce výš. Ale pořád není nic ztraceno, i v Evropské lize můžeme postoupit. Ještě nemusíme panikařit," uvedl Papadopulos.

Ve své profesionální kariéře nezažil lepší období než v Heerenveenu, kam přestoupil v létě z Mladé Boleslavi. Za 20 zápasů nasázel čtrnáct branek a oslnil především nyní šestigólovou smrští ve třech duelech.

"V dospělých mě nic takového nepotkalo. Vzpomínám jenom na podobnou sérii ještě v ostravském dorostu pod trenérem Malurou, tam jsem měl dvanáct gólů ve dvaceti zápasech. Ale je jasné, že s tímhle obdobím se to srovnávat nedá," řekl Papadopulos. "Netuším, kde se to ve mně vzalo. Ale když jsem třeba v předposledním zápase po dvou gólech střídal před koncem a celý stadión vyvolával moje jméno, bylo to asi to nejhezčí, co jsem ve fotbale zažil," uvedl.

Sebevědomí z Mladé Boleslavi

Za klíčový okamžik povedené podzimní sezóny považuje duel s Venlo z počátku října, kdy jako střídající hráč ve třetí minutě nastavení zajistil svému týmu remízu a možná definitivně přesvědčil nového trenéra Jana de Jonga, aby jej znovu pravidelně nasazoval do základní sestavy, z níž Papadopulos na chvíli vypadl. "Po tom zápase s Venlo jsem cítil, že se to otočilo. Vrátil jsem se z reprezentačního srazu a od té doby jsem odehrál prakticky všechno," pochvaloval si Papadopulos. "Ale hodně mi třeba pomohla i loňská sezóna v Mladé Boleslavi, kde jsem zase získal sebevědomí."

V sezóně zatím nasázel sedm branek v nizozemské lize, čtyři v domácím poháru, jednu v nizozemském Superpoháru a dva v Evropské lize. Teď by rád přidal do sbírky i zásah v reprezentaci, který mu stále chybí. Papadopulos bude mít další šanci na blížícím se turnaji ve Spojených arabských emirátech, kam jej pozval nový trenér reprezentace Michal Bílek.

"Moc se na to těším, hlavně doufám, že budu v pořádku, protože na mě možná leze nějaká nemoc. Navíc mi dneska uletělo letadlo z Amsterodamu, protože jsem se zdržel v zácpě a pak musel čekat pár hodin na letišti. Ale to mě nerozhodí, budu v pohodě," tvrdil Papadopulos.

Reklama

Související témata: