Hlavní obsah

Srbský soud poslal fotbalového rváče za vraždu na 30 let za mříže

BĚLEHRAD

Bělehradský obvodní soud ve čtvrtek odsoudil srbského fotbalového chuligána za vraždu prvního stupně z roku 2006 ke 30 letům vězení. Čtyřiadvacetiletý Bojan Hrvatin tehdy ve vlaku ubodal třicetiletého fanouška znepřáteleného fotbalového klubu Bojana Majiče.

Článek

Podle soudce byl útok dopředu plánován. Fanoušci bělehradského klubu Rad nastoupili vyzbrojeni tyčemi, kameny a noži do vlaku, o kterém věděli, že v něm cestují přívrženci týmu Voždova, dodal soudce.

Soud rovněž odsoudil až ke třem letům vězení další tři fotbalové chuligány, kteří se násilností v roce 2006 zúčastnili.

Podle agentury AP znamenají dnešní tresty jasný signál, že srbské úřady bojují proti nárůstu extremistického násilí v zemi. Fotbaloví chuligáni jsou údajně zodpovědní za loňské vypálení americké ambasády v Bělehradu během protestů proti nezávislosti Kosova, přičítá se jim také současná vlna útoků proti liberálům, homosexuálům a cizincům v Srbsku včetně zářijového umlácení francouzského fanouška během utkání Evropské ligy mezi Partizanem a Toulouse. Tito násilníci mají prý úzké kontakty na pravicové extremisty a veterány balkánských válek z 90. let.

Reklama