Hlavní obsah

Zápotočný: Chtěl jsem Besiktasi dokázat, že na to mám

Když český fotbalista Tomáš Zápotočný v létě opustil jako nepotřebný hráč Besiktas Istanbul a zamířil na roční hostování do jiného tureckého klubu Bursasporu, stanovil si osobní cíl - skončit v lize s novým týmem před svým bývalým zaměstnavatelem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Zápotočný

Článek

Po polovině soutěže svůj smělý plán plní a co víc, v pátek dokonce Besiktasi vstřelil na jeho hřišti v poslední minutě gól, díky němuž slavili hosté výhru 3:2 a posunuli se na druhé místo v tabulce.

Zápotočný připustil, že svůj přesný zásah bere jako satisfakci za nucený odchod z Besiktase. "Měl jsem obrovskou motivaci. Chtěl jsem Besiktasi jako každý hráč, který je nějakým klubem poslán na hostování, dokázat, že na to mám. Odvděčil jsem se jim vítězným gólem. Mám z toho radost a užívám si to. Moc mě to hřeje na srdci," prohlásil český bek v rozhovoru pro ČTK.

Při vítězné brance mu míč ideálně přistál na hlavě a vysokým obloukem zamířil přes bezmocného domácího brankáře. "Trochu jsem to tečoval, byl tam i kus štěstí, že to tam zapadlo. Velký podíl na mém gólu měl náš záložník, co nahrál. Druhý den po zápase jsem mu poděkoval," líčil Zápotočný.

Když poslal Bursaspor v závěru do vedení, zmocnila se ho euforie. "Byly to nádherné, neuvěřitelné pocity. Nevěděl jsem, co dělat. Pro takového svátečního střelce to byla emotivní záležitost, dát na 3:2 v 90. minutě na Besiktasi," uvedl Zápotočný. "Hodně čtu na internetu, že spousta hráčů, kdyby dala gól proti bývalému klubu, by se neradovala. Mně je ale tohleto jedno, jsem soutěživý typ," podotkl.

Fanoušci Besiktase si ho oblíbili

Návrat na stadión Besiktase si český bek po všech stránkách užíval. Potěšilo ho, jak dobře ho přijali domácí fanoušci. "Hned jak jsme vyběhli na hřiště, volali Zápo, Zápo. Všechny na tribunách jsem pozdravil. Bylo to krásné, úplně v pohodě a bez nadávek. Nechci si pochlebovat, ale fanoušci Besiktase si mě oblíbili," prohlásil Zápotočný.

Stihl si popovídat i s bývalými spoluhráči. "V podstatě celý tým znám. Před zápasem jsme se pozdravili a prohodili pár slov," přiblížil. K hecování nedošlo a to ani s Tomášem Sivokem, s nímž hrával také v italském Udine. "Jsme natolik zkušení, že jsme se soustředili každý na svůj výkon. Po zápase mi Tomáš gratuloval. V závěru utkání přišli o vedení, bylo to pro ně trochu kruté," mínil někdejší liberecký kapitán.

Bursaspor stvrdil pozici nejlepšího týmu na hřištích soupeřů a po podzimní části skončí nejhůř třetí. "Pro Bursu je to velké překvapení, měli jsme ambice skončit do pátého šestého místa. Jsem za tuhle půlku sezony rád. Je to neuvěřitelné, nikdo to nečekal. Vytvořila se tu podobně jako v Liberci a Besiktasi skvělá parta. Všichni držíme pospolu a nikdo si nehraje na žádnou hvězdu," uvedl bývalý reprezentant.

Na skvělém ligovém podzimu se podílel hned třemi góly, z toho dva byly vítězné. "Když se střelecky daří obránci, je to taková třešnička na tom dortu," pochvaloval si Zápotočný.

Cíl: Zakončit celou sezónu před Besiktasem

Ve své kariéře už dvakrát slavil mistrovský titul - s Libercem a minulou sezónu s Besiktasem, ale v Bursasporu o něčem podobném zatím nemluví. "Na to je příliš brzo. Myslím, že to pro nás bude v konkurenci Galatasaraye, Fenerbahce a Besiktase hrozně moc těžké, můžeme jen překvapit. Můj takový osobní cíl je zakončit celou sezónu před Besiktasem a to se zatím daří," pokračoval Zápotočný.

Ve středu se utkáním Tureckého poháru rozloučí s kalendářním rokem, na Štědrý den pak přiletí do Čech. Do Bursy se vrátí na začátku ledna. "Bude to fofr, už 13. ledna máme pohárový zápas, takže nemusím nic moc podnikat. Jsem rád, že se vyhnu zimní přípravě," dodal Zápotočný s úsměvem. Na jaře se možná opět setká s bývalým spoluhráčem z Liberce útočníkem Janem Blažkem, který je v těchto dnech v Bursasporu na testech.

Reklama

Související témata: