Hlavní obsah

Šimák stále 'nezvěstný', prý končí s fotbalem

PRAHA

Nepokoj kolem fotbalisty Jana Šimáka neustává. Záložník Hannoveru stále nekomunikuje s vedením klubu, nezvedá telefon a nedorazil ani na páteční trénink. Navíc se objevily informace, že hodlá skončit s fotbalem.

Foto: Václav Jirsa

Jan Šimák

Článek

Fotbalový rebel Jan Šimák měl prostřednictvím svého kamaráda vzkázat do Hannoveru, že okamžitě končí s fotbalem a zůstane doma v jižních Čechách, kde si otevře hospodu. Peněz na to má prý dost. Získat Šimákovo vyjádření je však nemožné. Jeho mobil je nedostupný, stejně jako telefon bratra Michala i maminky.

Má problémy, říká kamarád Holec

Jediný, koho se Právu podařilo zastihnout na německém mobilním telefonu, byl hráčův kamarád Miroslav Holec, jenž se Šimákem obývá v Hannoveru jeden byt. Nejprve se bavit vůbec nechtěl, pak se nechal přemluvit a informaci o konci Šimákovy kariéry se snažil popřít.

Rozhovor ale netrval ani minutu a měl následující podobu:

Je pravda, že Honza vaším prostřednictvím vzkázal do klubu, že končí s fotbalem?
"Kde jste na to přišel?
Psalo se to...
"Píše se spousta věcí, ale nikomu jsem nic nevzkazoval."
Víte, kde Šimák je?
"Kdybych to věděl, tak už je zpátky v Německu."
Co se s ním stalo?
"Má psychické problémy. Promiňte, někdo mi volá, musím končit..."

Obtížnou komunikaci s 25letým fotbalistou, který má na kontě jeden start v A-týmu české reprezentace, potvrzuje i hráčský agent Pavel Zíka. "On už je takový, prostě nekomunikuje. Když jsem ho potřeboval sehnat, většinou jsem nejdřív musel volat jeho mamince," říká Zíka.

Šimáka čtyři roky zastupoval, jejich spolupráce skončila letos v létě. "Přetáhla nám ho německá forma Rogon, náš bývalý partner. Za našimi zády udělali víc věcí. Z ničeho nic začali tvrdit, že mají na hráče exkluzívní zastoupení. Já to nechtěl lámat přes koleno, skončila nám smlouva," vysvětluje Zíka.

Odjel za bratrem

Šimák byl v úterý kvůli údajné návštěvě notáře v Čechách uvolněn koučem Ragnickem z tréninku mužstva, ale nevrátil se a od té doby o něm nikdo neví. Prý odjel za bratrem do severních Čech. Michal byl rovněž talentovaný fotbalista, stále je kmenovým hráčem Blšan, odkud byl uvolněn do Sezimova Ústí. Nyní hraje jen okresní přebor za Mezno, odkud Šimákovi pocházejí. V posledním zápase dal čtyři góly.

Mohou být informace o Šimákově konci kariéry pravdivé? "U Honzy není nic nemožného. Ale je takový, že druhý den může být všechno úplně jinak," míní Zíka. Co za tím vším stojí? Prý rozchod s dívkou, ale nikdo to nepotvrdil.

"Škoda že se s ním nedá komunikovat. Řada lidí by mu mohla pomoci," dodává. Samotnému mu není osud bývalého "chráněnce" lhostejný, i když už je nepojí smlouva. "Vždycky jsem Honzovi fandil a držel nad ním ochrannou ruku. Rád bych mu pomohl, ale nevím, kde je..."

Neví, co chce

Zprávy o českém fotbalistovi, majiteli stříbrné medaile z ME jednadvacítek v roce 2000 a účastníkovi olympiády v Sydney, nemají ani v Německu. Sobotní zápas na Kaiserslauternu hrát nebude.

"Nikdo není nenahraditelný. O něčem jiném se budeme bavit, až se vrátí," cituje ČTK sportovního ředitele Hannoveru Ricarda Moara. Trenér Ralf Ragnick je však připraven vzít ho zpět. "Jeho případ musíme řešit individuálně. Tento hráč potřebuje pomoc, kterou mu musíme nabídnout, jestli se vrátí," říká kouč.

Pokud by se Šimák skutečně rozhodl ze dne na den pověsit kopačky na hřebík, možná by to ještě mělo dohru. Leverkusen, který ho v létě uvolnil na hostování do Hannoveru, za přestup Šimáka právě z tohoto klubu zaplatil 6,5 mil. eur. "Všechno záleží na tom, jak je postavená smlouva. Leverkusenu by se ale asi nelíbilo, že vyhodí takový balík z okna," uvažuje Zíka. Zda by něco platil sám Šimák, je však ve hvězdách.

Mnozí zainteresovaní tvrdí, že by si věčný fotbalový hříšník měl uvědomit, co vlastně chce. "Není mu patnáct, ale pětadvacet. Měl by se podle toho chovat," tvrdí ve fotbalovém prostředí protřelý člověk, který si nepřeje být jmenován.

Reklama

Související témata: