Hlavní obsah

Fotbalista Mareček se rozkoukává v Anderlechtu za pomoci krajanů

BRUSEL/PRAHA

V devatenácti letech se fotbalista Lukáš Mareček začíná rozkoukávat na svém prvním zahraničním angažmá v bruselském Anderlechtu. Jeho přestup byl dojednán během pár dnů, takže se ani nestačil rozloučit se svými kamarády a dosavadními spoluhráči z Brna. "Bylo to všechno hrozně narychlo. Jsem moc rád, že se to dořešilo a můžu udělat další krok v kariéře. Ale na Brno nikdy nezapomenu," řekl v pátek Mareček.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lukáš Mareček ještě v brněnském dresu.

Článek

V úterý ještě odehrál poločas přípravného utkání Brna proti Nitře, ve čtvrtek už v sídle Anderlechtu podepsal smlouvu na 4,5 roku a v pátek dopoledne v novém týmu absolvoval první trénink. Věří, že se ve slavném klubu rychle přizpůsobí i za pomoci krajanů Daniela Zítky, Jana Poláka a Ondřeje Mazucha. "I lidé v klubu mi říkali, jak se ta česká kolonie pěkně rozrůstá. Dan Zítka mi říkal, že se na něj mám kdykoliv obrátit, když budu potřebovat. To samé Honza Polák. Je dobře, že se můžu na někoho spolehnout a nejsem tady v začátcích úplně sám. To bych měl ve všem složitější."

V začátcích dokonce bude bydlet v bytě svého parťáka z reprezentační jednadvacítky Mazucha, který Marečkovi nabídl dočasný azyl, dokud si nová posila Anderlechtu nesežene vlastní bydlení. "Je to určitě mnohem lepší, než kdybych byl sám někde na hotelu. Takhle se určitě nudit nebudeme," uvedl Mareček.

S Mazuchem budou na čas spravovat jednu domácnost. Jen s vařením jsou prý oba na štíru a s očekáváním budou vyhlížet příjezd Mazuchovy přítelkyně, která si v Praze plní studijní povinnosti. "Studené věci zvládneme, ale ty složitější bychom asi neuvařili. Nemuselo by to dopadnout úplně nejlépe, raději zajdeme někam do restaurace," podotkl s úsměvem Mareček po prvním bruselském tréninku s hráči, kteří nevyrazí na večerní ligový zápas proti Beerschotu.

Osmnáctka na dresu

Mezi nimi byl i Mazuch, jinak už stabilní člen obranné řady, jenž v pátek nemůže hrát kvůli pěti žlutám kartám. "Šli jsme do posilovny, pak jsme dělali různá zpevňovací cvičení a nakonec běhání," popsal Mareček. S Mazuchem odpoledne na zápas vyrazí, aby nové spoluhráče hned viděl v akci.

Ve čtvrtek už také vyfasoval svůj dres, na němž bude nosit osmnáctku. "Sám jsem si to číslo vybral. Měl jsem ho dlouho v reprezentacích a docela se mi s ním dařilo, tak budu jen doufat, že mi přinese štěstí i v Anderlechtu. Ale musím být trpělivý, konkurence je veliká. Na druhou stranu vím, že mi trenér šanci dá. Pak už to bude jen na mně, jak se s tím poperu," řekl Mareček, který hodlá rychle odstranit komunikační bariéru.

Na základní a střední škole se učil německy, což v belgickém klubu ne úplně využije. "Trenér německy také trochu mluví, ale pro mě bude klíčové, abych rychle zvládl angličtinu, kterou jsem nedělal. Ta je tady vlastně hlavním jazykem. Už si také s pomocí klubu sháním učitele," dodal Mareček.

Reklama

Související témata: