Hlavní obsah

Fotbalista Polák by rád od března začal trénovat s Anderlechtem

BRUSEL/PRAHA

Záložník bruselského Anderlechtu a české fotbalové reprezentace Jan Polák se po vážném zranění kolena a následné operaci vazů postupně vrací do přípravy. V rámci individuálního programu již trénuje s míčem na hřišti a začátkem března by se rád připojil k mužstvu. Do konce jarní sezóny chce stihnout soutěžní zápas.

Článek

Po pěti měsících od operace se stav Polákova kolena stále lepší. "Nic mě v něm nebolí. Jen tam byl trošku nějaký menší problém, ozval se tam takový zánět, jak je ta část svalu slabší. Tak to trošku zabolelo, ale dal jsem si oraz a teď se to zase zlepšilo. Je to nahoru dolů. Člověk si musí někdy orazit a potom zase může dělat, co mu koleno dovolí," řekl Polák v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Momentálně se již nějakou dobu připravuje samostatně. "Trénuju postupně. Co se týká individuálního tréninku s balonem a kondice, tak jde o změny směru, skoky a takové věci, abych to do sebe dostal. Samozřejmě že pořád je tam trénink síly a stability, aby bylo to koleno silné a stabilní," líčil Polák. Je rád, že už se dostal na hřiště. "Je to příjemnější než být jen v posilovně," podotkl.

Pokud vše půjde dobře, chtěl by se na začátku března připojit k týmu. "Momentálně je to v takové fázi, že bych měl do konce února trénovat individuálně a začátkem března bych to viděl na to, že bych se mohl zapojit s mužstvem. Uvidíme, jak to bude vypadat. U tohohle zranění je to pořád nahoru dolů. Můžu si to naplánovat, ale když mi koleno prostě řekne: dej si oraz, tak se to třeba protáhne," prohlásil osmadvacetiletý záložník.

Ještě chvíli potrvá, než půjdu do zápasu

Do konce sezóny by rád nastoupil v soutěžním utkání, v němž se naposledy představil loni v srpnu. "Samozřejmě že nějaký čas to bude trvat, než půjdu do zápasu. I když půjdu s mužstvem, ten začátek bude bez nějakých soubojů, abych si tak dva týdny zvykl na herní rytmus nebo vůbec na to zapojení s mužstvem. Teprve potom třeba vyzkoušet nějaký ten zápas za béčko. Uvidíme, těžko to můžu plánovat," pokračoval Polák.

Připustil, že zdravotních problémů si v poslední době užil až dost. Proto nic neuspěchá. "Bohužel teď nemám mistrovství světa, není žádná velká akce. Takže se prostě budu snažit to udělat tak, abych byl úplně v pořádku, i kdyby to třeba mělo trvat o něco delší dobu, jeden dva týdny déle," řekl Polák.

"Nechci, aby se mi to potom nějak protahovalo nějakými zbytečnými zraněními, abych zbytečně nepromeškal další čas," řekl český záložník, kterého připravila zranění v uplynulých dvou podzimních sezonách o důležité kvalifikační bitvy české reprezentace. "Už toho bylo teď dost. Věřím, že to bude všechno v pořádku," přál si Polák, aby byl na zářijový start nové evropské kvalifikace stoprocentně připravený.

Je příjemné, že je nás tu hodně Čechů

Během rekonvalescence uvítal v Anderlechtu dalšího krajana. Středopolař Lukáš Mareček se stal po brankáři Danielu Zítkovi a obránci Ondřeji Mazuchovi třetím Čechem, s nímž momentálně Polák ve vedoucím klubu belgické ligy působí.

"Naposledy jsem tohle zažil v Norimberku, kde jsme byli tři Češi a tři Slováci. Tam to bylo veliké. Tohle je moje druhá štace v zahraničí a je to podobné. Navíc tu ještě předtím byl Standa Vlček. Rozrůstá se to tady a je to určitě příjemnější, když máte někoho v zahraničí. Člověk si může pokecat nebo někam jít," pochvaloval si Polák.

Zítku hodně zbrzdilo těžké poranění kotníku a zlomenina lýtkové kosti. "Tím zraněním, které trvalo skoro rok, přišel o pozici jedničky. Momentálně je v pozici třetího gólmana. Byl chytat nějak za béčko, když byla možnost. Chodí teď jako třetí gólman, zatím to bude mít těžké, protože sezona jde dobře a zatím není důvod nic měnit," dodal Polák.

Reklama

Související témata: