Hlavní obsah

Blažek zařídil po úprku z Liberce šest bodů

PRAHA/LARISSA

Vytřel zrak všem pochybovačům, kteří ho zrazovali od přesunu do řecké Larissy. Fotbalový útočník Jan Blažek na jihu Evropy nastoupil do všech šesti zápasů od úprku z Liberce a zařídil šest bodů nového zaměstnavatele v těchto duelech.

Článek

„Mám rozpolcené pocity. Hraji pravidelně, z čehož mám obrovskou radost, ale na druhou stranu nevyhráváme a výsledky nejsou příliš dobré. A bez úspěchů týmu není pocit stoprocentní,“ krčí rameny jednadvacetiletý Blažek.

Na podzim hrál v Liberci. Nastoupil do 12 ligových zápasů, dal čtyři góly. „Liberec je ve středu tabulky. Říkal jsem si, kdy jindy mám zkusit zahraničí. Hodně lidí mi nevěřilo. Zrazovali mě, mnoho reakcí bylo negativních. Ale chytil jsem se a hraji pravidelně,“ těší Blažka.

S Larissou dvakrát slavil vítězství 1:0. Postaral se o ně trefami do sítě Xanthi a v sobotu v duelu s AEK Atény. „Je to super. Nečekal jsem, že dostanu tolik prostoru. Vždyť jsem skočil z přípravy do rozjeté sezóny. Ale produktivita není dobrá. V každém utkání mám minimálně tři šance,“ zpytuje i přes dobrou bilanci svědomí. Ve zbylých duelech se totiž Blažkově týmu nedařilo. Čtyřikrát prohrál při děsivém skóre 0:9!

Věří v prodloužení angažmá

Řecká liga mu sedí. „V zápasech nechybí důraz, ale hodně se hraje s míčem. Fotbalisté tam jsou hračičkové, zápasy jsou hodně technické.“ Zalíbení našel i v nadšení Řeků pro fotbal. „Fanoušci se svým klubem zcela žijí. Někdy je prostředí hodně divoké.“

K rychlejší adaptaci mu pomohl i Rudolf Skácel, jenž se Larisse upsal na rok a půl. Blažek má hostování do léta. A díky nejasné budoucnosti žije v hotelu. „Zbývá pět zápasů. Chci ukázat, že jsem schopný obstát. Nebo odejít třeba do jiného klubu,“ vysvětluje. Samota ho neužírá. „Jsem velký flegmatik. Byl jsem osm let sám v Liberci, tudíž se mi ani nestýská po domově. Ale s rodinou a kamarády jsem prostřednictvím internetu v denním kontaktu,“ vypráví.

Většinu času tráví na stadiónu, zbytek pak na hotelu. „Klub už od mého příchodu vyměnil trenéra. Za poslední čtyři týdny jsme neměli den volna. Ani jsem nestihl poznat město. Učím se anglicky, i když trenérovi rozumím. A snažím se koncentrovat na výkony, na hru. Třeba budu mít dost času projít si vše na podzim,“ doufá Blažek, že vybojuje prodloužení angažmá.

Reklama

Související témata: