Hlavní obsah

VIDEO: V tureckém fotbalovém pekle šlo Zápotočnému a spol. o život!

PRAHA

Neskutečný průběh mělo sobotní utkání 24. kola turecké fotbalové ligy mezi Diyarbakirsporem a Bursasporem, které muselo být kvůli násilnostem domácích fanoušků předčasně ukončeno už po čtvrthodině zápasu! Zlostní fandové házeli na hrací plochu vše, co jim přišlo pod ruku. Jeden vržený kámen dokonce trefil do hlavy asistenta rozhodčího.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český fotbalista Tomáš Zápotočný

Článek

V dresu hostí nenávistnou atmosféru na půdě Diyarbakirsporu prožíval na vlastní kůži i český obránce Tomáš Zápotočný. Vše začalo ještě před samotným začátkem duelu, který musel být o šest minut kvůli výtržnostem fanoušků v ochozech posunut. Ani potom si ovšem příznivci domácích nedali pokoj, když trávník zaplavovali vrženými předměty.

Ukončení duelu hlavním sudím na sebe nenechalo dlouho čekat. Hlavní arbitr Mustafa Abitoglo se k němu odhodlal již po patnácti minutách, když jeho asistenta trefil kámen zezadu do hlavy. Ještě předtím se k rohovému praporku blížil i Zápotočného spoluhráč Tali Andogan, ovšem jeho ani pomezního sudího v blízkosti stojící policisté se štíty před vrženými předměty ochránit nedokázali.

„Všichni jsme volali na rozhodčího, ať zápas ukončí. Prý říkal, že to odpíská, až někoho trefí do hlavy. A pak zasáhli jeho asistenta. Všichni jsme hned utekli do kabin a za deset minut jeli na letiště,“ přiznal následně pro deník Sport český zadák Tomáš Zápotočný.

V minibusech je čekalo peklo

„Očekávali jsme to, ale vůbec jsem nečekal, co se dělo po předčasném ukončení zápasu. Policajti zavřeli stadión, aby se z něho nemohli fanoušci dostat. Ani jsme se nesprchovali, jen jsme se rychle převlékli a jeli rovnou na letiště. Dvěma speciálními minibusy určenými pro policajty. Ve městě na nás stejně čekala spousta lidí, zablokovali nám autobus, začali na nás házet kameny, rozbili nám okna. Musím říct, že jsem se hodně bál,“ líčil čtyřnásobný český reprezentant.

„Byly to speciální busy pro policisty. Každý asi pro patnáct lidí. Kdybychom byli v normálním autobuse, tak to rozsekají na padrť. Byli tam s námi i policisté a naši osobní strážci. Leželi jsme na sobě namačkaní na podlahách. No, bylo to pěkný,“ těžko se mohl Zápotočný vzpamatovat z otřesného zážitku. “Šlo nám fakt o život,“ dodal.

Pořezaný v obličeji

Samotný český zadák přiznal, že si z incidentu odnesl lehčí poranění. „Naštěstí jsme to všichni přežili ve zdraví. Mě jen trochu pořezalo sklo v obličeji, ale ani to není vidět. Nikdo žádnou velkou tržnou ránu neměl. Bylo to štěstí. Kluci ve druhém autobuse se dokonce bránili policejními štíty. Ti si zažili ještě více," potvrdil na závěr.

Reklama

Související témata: