Hlavní obsah

Koleno drží, pochvaluje si po návratu na hřiště fotbalista Polák

BRUSEL

I tuctový přípravný zápas chvíli před koncem sezony proti třetiligovému soupeři může fotbalovému reprezentantovi udělat velkou radost. Příkladem je záložník Anderlechtu Brusel Jan Polák. Ve středu se téměř po osmi měsících objevil v utkání proti třetiligovému celku Woluwe-Zaventem poté, co definitivně vyléčil vážně zraněné koleno. Pochvaloval si, že nepociťoval žádné omezení.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jan Polák

Článek

"Hlavní pro mě je, že koleno drží. Je jasné, že po tak dlouhé době to asi herně nemůže být ideální, ale i tak jsem za ten zápas moc rád. Ověřil jsem si, že do něj už můžu jít," řekl Polák v dnešním rozhovoru s ČTK.

Loni na konci srpna se jeho kariéra zadrhla v prestižním utkání s Lutychem, v němž Polákovi jeden z soupeřů ostrým zákrokem poškodil zkřížený vaz. Polák po operaci musel podstoupit dlouhou rehabilitaci, když se už v březnu pomalu chystal k návratu, zbrzdil jej ještě zánět v kolenu.

"Trochu jsem s tím bojoval, protože zátěž na koleno asi byla v určitou dobu větší, než být měla. Na tři týdny jsem trochu ubral z běhání a kopání do míče a začalo se to rychle lepšit. A před deseti dny jsem se s trenérem dohodl, že bych mohl zkusit nějaký zápas," uvedl Polák.

Účastník světového šampionátu v Německu v roce 2006 a mistrovství Evropy ve Švýcarsku a Rakousku 2008 se dočkal ve středu. "Bylo to v pohodě, i když jsem pak cítil, že to koleno trochu ztuhlé bylo. Ale to je po takové pauze normální věc," podotkl Polák. Na hřišti strávil hodinu, vedle něj v záloze hrál dvacetiletý krajan Lukáš Mareček, který do Anderlechtu zamířil v zimě z Brna, kde i Polák odstartoval svoji kariéru.

Tvrdých soubojů se nebojí

Uzdravený záložník prý v podvědomí ani nemá strach o operovanou nohu. "I včera tam byly nějaké souboje a já jsem byl vždycky zvyklý do nich chodit. Nemůže se stát, abych něco měl v hlavě a pak na hřišti uhýbal nebo nadskakoval. I asistent trenéra, který zápas viděl z tribuny, říkal, že to nevypadalo, že bych se bál," líčil Polák.

Rád by se co nejrychleji dostal do zápasového tempa. Anderlechtu, který si v neděli v předstihu zajistil titul, však zbývají do konce sezony už jen čtyři zápasy. "Pro mě by to mohlo být dobré, protože už nebudeme hrát pod žádným tlakem a trenér může vyzkoušet ty, kteří toho během sezony tolik nenahráli. To by mohla být moje šance," uvedl Polák. "I když máme titul v kapse, tak nemůžeme nic vypustit, body dělat dá chceme, abychom nakonec nebyli za kašpary," řekl Polák, který možná už bude připravený na nedělní utkání s Gentem. "Na celý zápas by to určitě ještě nebylo, ale pro mě by bylo důležité, i kdybych byl s týmem a nasál zase tu zápasovou atmosféru. Ta mi hodně chyběla," popisoval.

S mírným odstupem sledoval, jak suverénně Anderlecht kráčí k titulu a ukončuje dvouletou nadvládu svého rivala Lutychu, proti kterému Polák loni na prahu nové sezony utrpěl vážné zranění. Od pátého kola byl český středopolař mimo hru, ale svým parťákům mocně fandil. Nakonec se i on může radovat ze svého prvního mistrovského titulu, na předchozích štacích v Brně, Liberci a německém Norimberku se jej nedočkal.

"Byl jsem trochu mimo, takže to je takový titul, netitul. Ale stejně ho mám," podotkl s úsměvem. Za Anderlecht letos ve své třetí sezoně odehrál jen tři zápasy, než přišlo zranění. "Ale i tak jsem rád, že jsem ve vítězném týmu. Fotbal prostě někdy takové věci přináší, že vám život zkomplikuje zranění," uvedl Polák.

Přestože v Belgii do konce ročníku může naskočit maximálně už jen do čtyř duelů, sezonu by si ještě rád prodloužil - s reprezentací, kterou v květnu čeká přípravné dvojutkání v USA proti domácímu výběru a Turecku. I když Polák ví, že mu chybí herní praxe, rád by pozvánku do národního týmu dostal. Naposledy se v něm objevil 12. srpna v přípravě proti Belgii. "Kdybych ještě odehrál něco v Anderlechtu, tak bych se do toho přece jen zase trochu dostal. A byl bych moc rád, kdybych se znovu dostal i do nároďáku, abych se v tom rytmu udržel při výborných zápasech. V sezoně jsem toho už odtrénoval spoustu, zápasy mi chybí," řekl Polák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články