Hlavní obsah

Twente Enschede poprvé v historii slaví nizozemský titul

ROTTERDAM

Fotbalisté Twente Enschede se poprvé v historii stali nizozemskými mistry. V závěrečném kole porazili Bredu 2:0 a udrželi bodový náskok před Ajaxem. Tomu k prvnímu titulu od roku 2004 nepomohlo ani jasné vítězství 4:1 nad Nijmegenem. Dvěma góly se na výsledku podílel uruguayský kanonýr Luiz Suárez, který se tak s 35 góly stal nejlepším střelcem soutěže.

Článek

Twente dosáhlo na největší úspěch v pětačtyřicetileté historii, během které klub skončil dvakrát na druhém místě v lize, dvakrát vyhrál Nizozemský pohár a v roce 1975 došel do finále Poháru UEFA. Enschede však již jednou titul slavilo, a to v roce 1926; tehdy ale ligu vyhrál klub Sportclub Enschede, který se v roce 1965 spojil s Enschedese Boys a dal vzniknout současnému Twente.

Svěřenci bývalého trenéra anglické reprezentace Stevea McLarena věděli, že k titulu potřebují získat stejně bodů jako Ajax. Ten se na půdě Nijmegenu brzy ujal vedení a vytvořil tlak na Twente. To však rychle odpovědělo. Nejprve byl již v 21. minutě vyloučen obránce Bredy Feher, záhy navíc přesilovou hru využil kostarický ostrostřelec Ruiz. Twente již těsné vedení uhlídalo, navíc čtvrthodiny před koncem potvrdil titul slovenský záložník Miroslav Stoch, který je v týmu na hostování z Chelsea, a na historickém úspěchu se podílel 10 góly.

Twente si zajistilo i přímou účast ve skupině Ligy mistrů, na Ajax čeká předkolo. Evropskou ligu si zahrají PSV Eindhoven, Feyenoord a Alkmaar.

Breda se porážkou s Twente odsoudila k tomu, že nedosáhla na devátou příčku znamenající postup do play off o Evropskou ligu. V něm se představí Almelo, Utrecht s českým reprezentantem do 21 let Jacobem Lenským, Groningen s českým obráncem Ondřejem Švejdíkem a Roda Kerkrade.

V boji o záchranu bylo rozhodnuto již dříve. Do druhé ligy přímo sestoupil Waalwijk, Sparta Rotterdam a Tilburg si spolu s šesti týmy z druhé ligy zahrají baráž o dvě místa v příštím ročníku nejvyšší soutěže.

Bývalý obávaný kanonýr Roy Makaay se rozloučil s aktivní kariérou stylově hattrickem, kterým se podílel na výhře Feyenoordu Rotterdam 6:2 nad Heerenveenem. Svou poslední sezonu tak zakončil sedmi vstřelenými brankami. Za Heerenveen nenastoupili Michal Švec ani Michal Papadopulos.

Nizozemská fotbalová liga - 34. kolo:
Alkmaar - PSV Eindhoven 1:1, Almelo - Haag 4:2, Breda - Twente Enschede 0:2, Feyenoord Rotterdam - Heerenveen 6:2, Groningen - Sparta Rotterdam 3:1, Nijmegen - Ajax Amsterodam 1:4, Roda Kerkrade - Tilburg 3:2, Utrecht - Arnhem 2:2, Waalwijk - Venlo 1:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články