Hlavní obsah

Pospěchovi dánský titul zpříjemnil konec rozpačité sezóny

KODAŇ/PRAHA

V centru Kodaně ve středu slavili fotbalisté FC Kodaň i s českým obráncem Zdeňkem Pospěchem obhajobu titulu v dánské lize, ale přesto v nich při ohlédnutí za sezonou zůstávají rozpaky a jistá pachuť. Dánský velkoklub nezopakoval loňský double a jeho hráče i s velkým odstupem především stále mrzí, že se loni v létě nedostali do hlavní fáze Ligy mistrů. Radost z ligového triumfu si ale Pospěch a spol. zkazit nenechali.

Foto: Petr Horník, Právo

Český fotbalový obránce Zdeněk Pospěch

Článek

"Titulu si musíte pokaždé vážit, navíc obhajoba je pokaždé těžká věc. Ale dobře také víme, že to nepřebilo velké zklamání, které jsme ze sebe dlouho dostávali po vyřazení z Ligy mistrů," řekl v rozhovoru s ČTK Pospěch. Vedle něj si nárok na titul dělá i záložník Libor Sionko, který v Dánsku absolvoval první část sezony, než v lednu zamířil do Sparty.

Kodaňští fotbalisté přišli o Ligu mistrů loni na konci srpna, když nedotáhli do úspěšného konce slibně rozehranou partii s Apoelem Nikósie, ale Pospěcha černé myšlenky straší doteď. "Ještě dnes mě to mrzí, protože jsme měli velkou šanci postoupit do skupiny, a promarnili jsme ji. Poznamenalo nás to na dlouhou dobu," vzpomínal jednatřicetiletý zadák.

Se spoluhráči se zvedli až během podzimu, sebevědomí jim vrátil i postup ze základní skupiny Evropské ligy. V té klub z dánské metropole uspěl na úkor Sparty, odkud Pospěch před více než dvěma lety právě do Kodaně přestoupil. "V Evropské lize jsme se chytili, odehráli tam slušné zápasy. I fanoušci nám Ligu mistrů postupně odpustili," souhlasil Pospěch.

Čtvrtý titul

Jeho tým pak ovládl i domácí soutěž. Už dvě kola před koncem mají Kodaňští jasno, že je z prvního místa nikdo nesesadí. A Pospěch se může radovat ze svého čtvrtého titulu. Ten první získal už před šesti lety v Ostravě, o tři roky později byl u double se Spartou a loni poprvé poznal, jak se slaví triumf v zahraničí. Letos si to zopakoval.

"Ani na jeden titul nemůžu zapomenout. Ten první byl prostě první, výjimečný, navíc se mi to povedlo v Baníku. Ve Spartě je těžké ho získat i proto, protože tam jsou na všechny kladené velké nároky. V Kodani to je podobné, stejně jako ve Spartě se tady o titul musí bojovat každý rok a všichni nás tlačí do role favoritů. V tom je to těžké," porovnával své klubové úspěchy Pospěch.

K poslednímu titulu Kodaně přispěl on sám výrazným dílem. Na pravém kraji obrany je stálicí, navíc jako nadstavbu přidal šest vstřelených branek. A vzpomenout nechal na mistrovskou sezonu v Ostravě, kde se blýskl dokonce devíti přesnými zásahy, když těžil z výměny pozic na pravém kraji hřiště s Radoslavem Látalem.

"Těch gólů si vážím, ale těžím z toho, že hrajeme celkově dost ofenzivně a i obránci dávají dost branek. Jsem rád, protože byly chvíle, kdy se v útoku moc nedařilo a bylo i na jiných hráčích, aby ofenzivu podpořili," vysvětloval Pospěch, který se trefil jednou i ve středu při "pečetícím" triumfu Kodaně nad posledním Koge.

Blamáž dovolit nechtějí

Pospěch ještě v závěru sezóny musí absolvovat dva zápasy v dánské lize a připouští, že motivace možná trochu povadne. "Koncentrace možná trochu poleví, je trochu těžší se teď hecnout. Na druhou stranu třeba poslední zápas sezóny hrajeme doma, budeme oficiálně slavit titul s plným stadiónem a žádnou blamáž si nesmíme dovolit," zdůraznil Pospěch.

Až za deset dní skončí dánská liga, na dovolenou ale ještě nevyrazí. Buď jej čeká cesta s reprezentací na přípravný turnaj do USA, kde se výběr kouče Michala Bílka poměří s domácím týmem a s Tureckem, nebo ulehne na operační sál, kde by mu lékaři měli ukončit jeho dlouhodobé problémy s břišními svaly.

"Trápí mě to už rok a rád bych to nějak vyřešil, protože ten problém neustupuje. Možná bude třeba radikální zákrok, ale záleží na tom, jaký postup navrhnou lékaři," řekl Pospěch.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články