Hlavní obsah

Bursaspor slaví senzační titul, ukončil vládu istanbulských celků

ISTANBUL

Za 53 let existence turecké fotbalové ligy slavila titul jen čtveřice týmů. Nadvládu istanbulských týmů Fenerbahce, Galatasaraye a Besiktase dosud dokázal zastavit na přelomu 70. a 80. let pouze Trabzonspor. Na další "turecké povstání" se muselo čekat dlouhých 26 let, než se v neděli stal senzačním mistrem Bursaspor.

Foto: Stringer, Reuters

Fotbalisté Bursasporu slaví turecký titul

Článek

Tým ze severozápadu Turecka se teprve před čtyřmi lety vrátil do nejvyšší soutěže. Ještě v minulé sezoně se horko těžko zachraňoval, pak však přivedl posily včetně českého obránce Tomáše Zápotočného a postupně se stal černým koněm soutěže. Deset kol před koncem se dokonce dostal do čela tabulky. Pak však přišla jediná jarní prohra s Büyüksehirem, která se mohla stát osudnou. Fenerbahce toho využilo a dostalo se na první místo. Jenže nezvládlo závěrečný krok a remízou v posledním kole darovalo titul právě Bursasporu, který je tak teprve druhým tureckým mistrem mimo Istanbul.

"Titul si toto město zasloužilo. Od začátku sezony jsme chtěli být ti nejlepší a šli si za tím. A nakonec se to povedlo. Je to neskutečné," citoval server ajansspor.com Zápotočného, který rozhodující zápas sezony musel sledovat jen z tribuny. "Moc jsem chtěl být na hřišti, ale nemohl jsem kvůli hostování z Besiktase a dohodě mezi kluby. Že bych si ale kvůli tomu užíval oslavy titulu o něco méně, to rozhodně ne," dodal český obránce, který se radoval již loni s Besiktasem a stal se tak vůbec prvním hráčem v Turecku, který obhájil titul v rámci dvou klubů. Je to dáno i tím, že většinou slaví istanbulské celky a kvůli velké rivalitě se mezi nimi moc často nepřestupuje.

Nepokoje v Istanbulu

Zatímco ve čtvrtém největším tureckém městě Burse odstartovaly mohutné oslavy, v Istanbulu propukly rozsáhlé nepokoje. Fanoušci Fenerbahce se nemohli smířit s tím, že si jejich tým nechal titul proklouznout mezi prsty. Vše ještě umocnila chyba hlasatele na stadionu Fenerbahce, který zahlásil, že Bursaspor remizoval. Fandové tak začali slavit, o to větší rána pro ně byla, když se dozvěděli pravdu. Svůj vztek si začali vybíjet na vybavení stadionu i následně v ulicích. Klub vyčíslil škody na 10 milionů eur. Policie musela rozvášněný dav uklidňovat pomocí vodních děl.

Triumf klubu z Bursy je o to cennější, že má daleko menší rozpočet než konkurence. "Titul vyhrál tým, který má rozpočet 18 milionů lir (asi 9,7 milionů eur), zatímco konkurence má rozpočet od 100 do 200 milionů eur! Je to neskutečné," radoval se trenér Ertugrul Saglam, který během dvou let u týmu dotáhl klub k titulu a zároveň do hlavní soutěže Ligy mistrů.

Právě Saglam stojí za tím, že Zápotočný přišel do Bursasporu. Bývalého obránce Liberce si totiž přivedl z Udine do Besiktase, kde předtím působil. Když pak Zápotočný přišel o stálé místo v Besiktasi, Saglam po něm rychle šáhl.

Největší devízou obrana

"Krokodýly", jak se hráčům Bursasporu kvůli bílozeleným dresům přezdívá, dovedla k titulu především obrana, která v 34 zápasech inkasovala jen 26 branek. Měli tak druhou nejlepší obranu soutěže hned po Besiktasi, který dostal o jeden gól méně. V útoku se pak prosazovali nejvíce argentinský záložník Pablo Batalla a Ozan Ipek, kteří se shodně postarali o osm branek. Třikrát se trefil i Zápotočný, který v sezoně odehrál 21 zápasů a připsal si dvě žluté a jednu červenou kartu.

Úspěch týmu se promítl i do turecké reprezentace, kam se z Bursasporu probojovali Turgay Bahadir, Sercan Yildirim, Volkan Sen a Ipek, kteří se tak mohou představit v utkání s Českou republikou v rámci přípravného zápasu v USA.

Reklama

Související témata: