Hlavní obsah

Gutiho nechal Besiktas u Bosporu, přesto je v duelu s Plzní favoritem na třetí

PRAHA

Samozřejmě že slavného Gutiho nechal pohárový soupeř plzeňské Viktorie u Bosporu. Někdejší kapitán madridského Realu, jenž se Besiktasi upsal teprve před čtyřiadvaceti hodinami, v Istanbulu pózuje fotoreportérům a televizním štábům, rozdává autogramy a potřásá si rukou s movitými sponzory, zatímco jeho noví spoluhráči se v Praze chystají na první duel třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy s Plzní, jenž se hraje ve čtvrtek od 20.30 v letenském chrámu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takhle plzeňský kapitán Pavel Horváth jásal s pohárem pro vítěze Ondrášovka cupu, který pro Plzeň znamenal vstupenku do kvalifikace o Evropskou ligu.

Článek

Na Plzeň dopadly hned dvě rány naráz. Nejprve jí los z pětice potencionálních protivníků přiřkl toho nejsilnějšího, hned poté UEFA nařídila, že domácí zápasy nesmí hrát na svém stadionu ve Štruncových sadech. A to všechno po devětatřicetiletém čekání na evropské poháry!

Nic horšího Plzeň potkat nemohlo

„Těžko říci, co je větří problém. Samozřejmě že bychom raději hráli v Plzni, pochopitelně že bychom o postup raději bojovali s kterýmkoli jiným soupeřem, jež se v inkriminované pětici nabízel. Vždyť Besiktas patří už léta mezi dvacet nejlepších evropských top klubů,“ netají před čtvrtečním prvním zápasem třetího předkola Evropské ligy plzeňský kouč Pavel Vrba, že nic horšího jeho tým potkat nemohlo.

Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrbafoto: Právo/Jan Handrejch

„Přesto bychom po devětatřiceti letech nechtěli skončit účinkování v pohárové Evropě už po prvním dvojzápase. Občas se přece ve fotbale stává, že se slabší na silnějšího vytáhne. Chtěli bychom, aby to byl i nás případ,“ utěšoval se, že i Goliáš může někdy Davida potrápit.

Besiktas? Prostě favorit na třetí

„Samozřejmě že Besiktas je favoritem. A velkým. Vzhledem k tradicím, historii, hráčskému kádru i financím,“ vracel se ale hned zpátky na zem a pro jistou už ani nepřipomínal, že roční plat zmiňovaného Gutiho dosahující výše 70 milionů korun se vlastně ročnímu rozpočtu celého plzeňského klubu.

Jedno ale ví docela jistě - kvalita tureckého mančaftu je mimořádná, přesto se jí dá čelit. „Viděl jsem tři čtyři zápasy Besiktase, ve všech soupeře jasně přehrával a obšťastnil je třemi čtyřmi góly. My však svou tvář máme, schopné hráče rovněž, takže překvapit můžeme. Ale samozřejmě jen tehdy, když se vyvarujeme chyb v defenzívě, jichž se v podzimní lize dopouštíme,“ meditoval Vrba nad tím, co by mohlo vést k úspěchu v konfrontaci s tureckým týmem s dvojicí českých legionářů Sivokem a Zápotočným ve svém středu.

Sázka na sparťanské "legionáře"

Samozřejmě že i on spoléhá na „legionáře“. Samo sebou na sparťanské v čele s Horváthem, jichž má v mužstvu hned sedm. Letnou prošli, takže v pražském azylu by se mohli cítit jako doma, navíc ve Spartě i jisté pohárové zkušenosti nasbírali, jichž se ostatním hráčům citelně nedostává.

„Šest sedm hráčů si evropské poháry skutečně zahrálo, takže by měli ostatní uklidnit a podržet. I to by nám mohlo pomoci, abychom v prvním zápase neinkasovali a Turci si naopak nějaký gól z Prahy odvezli,“ zasnil se plzeňský trenér Pavel Vrba nad výsledkem, jenž by ho určitě zanesl do říše fotbalových snů.

Trenér Besiktase Istanbul Bernd Schuster.foto: ČTK/Michal Doležal

Schuster má jasno: Přijeli jsme vyhrát!

Těžko však předpokládat, že jeho tým na něj dosáhne. Už proto, že na lavičce Besiktase sedí jako nový trenér věhlasný německý kouč Bernd Schuster, který má při třetím návratu do Prahy jasno.

"Dvakrát jsem tady kopal s Barcelonoua a realem, pokaždé jsme bydleli ve stejném hotelu, proto víc než zápasy se mně vybavuje právě hotel," usmál se při reminiscencích na minulost. O budoucnosti však má jasno. Té nejbližší tedy určitě!

"Přijeli jsme, abychom vyhráli nebo odjeli do Istanbulu s výhodným výsledkem pro odvetu. Plzeň nebude lehkým soupeřem a poslouží nám k tomu, abychom viděli, jak na tom v této fázi přípravy jsme a jakou formu naši hráči mají," glosoval zápas, který na jeho Besiktas ve čtvrtek večer čeká.

Reklama

Související témata: