Hlavní obsah

Galatasaray, Besiktas a Fenerbahce chtějí vrátit titul Istanbulu

ISTANBUL

Zatímco v minulé sezoně se senzačním tureckým fotbalovým mistrem stal Bursaspor, před dalším ligovým ročníkem snad nikdo nepochybuje o tom, že se Süper Lig vrátí pod nadvládu Istanbulu. Fenerbahce, Besiktas a Galatasaray hodlají udělat vše pro to, aby právě jejich hráči po sezoně zvedli nad hlavu pohár a pokořili odvěké rivaly. Galatasarayi k tomu bude pomáhat útočník Milan Baroš, Besiktasi zase stopeři Tomáš Zápotočný a Tomáš Sivok, který však o podzimní část sezony přijde kvůli zranění.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Fotbalista Galatasaraye Istanbul Milan Baroš

Článek

Bursaspor v květnu šokoval celý svět, když využil zaváhání Fenerbahce a získal první titul v historii. Podobný úspěch se mu však bude opakovat jen těžko. Mezi posilami nepřivedl žádnou výraznější osobnost, navíc přišel o jednoho z klíčových hráčů, českého obránce Zápotočného, který se vrátil z hostování do Besiktase.

"Samozřejmě chceme znovu bojovat o titul, ale jsme realisté. Ostatní týmy hodně posilovaly. Uděláme však vše pro to, abychom vybojovali co možná nejlepší výsledek," uvedl trenér Bursasporu Ertugrul Saglam a poukázal na to, že istanbulské celky, které si rozdělovaly tituly nepřetržitě od roku 1984, v létě rozhodně nešetřily.

Fenerbahce utratilo 14 milionů eur (asi 348 milionů korun) za posily, mezi nimiž vyčnívá slovenský reprezentant Miroslav Stoch. Besiktas za sedm milionů získal z Interu Milán Ricarda Quaresmu a dokonce zdarma veterána z Realu Madrid Gutiho, kterého si přivedl nový trenér Bernd Schuster, jenž dříve trénoval právě Real. Galatasaray vynaložil na posily deset milionů a to se ještě snaží získat Jana Poláka z Anderlechtu.

Návrat klub a fanoušky Baroše potěšil

Vedení Galatasaraye však především potěšilo, že se mu podařilo dohodnout na prodloužení smlouvy do roku 2013 s Milanem Barošem. Český útočník v posledních dvou sezonách patří k tahounům týmu a dal za dva roky 31 ligových branek, z toho 11 v minulém ročníku, kdy ho brzdilo zranění. Kvůli zdravotním problémům vynechal i většinu přípravy, na start ligy by však měl být připraven. "Do dvou týdnů bych měl být schopen odehrát celý zápas," uvedl Baroš pro klubovou televizi.

Výrazně se posiloval také nováček Konyaspor, a to především ve střední Evropě. Z Žiliny převedl slovenského útočníka Ivana Lietavu, z pražské Slavie slovenského záložníka Petera Grajciara a z Liberce na hostování Bořka Dočkala.

Mladý český záložník tak rozšířil českou kolonii. Tu tvoří vedle Baroše, Sivoka a Zápotočného ještě obránce Petr Pavlík v Kasimpase a reprezentační obránce Jan Rajnoch v Ankaragücü.

Liga startuje v sobotu 14. srpna. Dosud titul vybojovalo jen pět týmů: Fenerbahce (17), Galatasaray (17), Besiktas (13), Trabzonspor (6) a úřadující mistr Bursaspor.

Češi v turecké fotbalové lize:
AnkaragücüJan Rajnoch
BesiktasTomáš Sivok, Tomáš Zápotočný
GalatasarayMilan Baroš
KasimpasaPetr Pavlík
KonyasporBořek Dočkal

Reklama

Související témata: