Hlavní obsah

Mišůn chce s Celtikem získat titul, rád by pomohl i na hřišti

GLASGOW/PRAHA

V sobotu startuje skotská liga i s dvojnásobnou českou účastí. Za Hamilton nastupuje brankář Tomáš Černý, šance na titul má však spíše Milan Mišůn, který má blízko k tomu, aby se probojoval do sestavy Celtiku Glasgow. Odchovanec Příbrami v posledním roce laboroval s poraněnými vazy v koleně, v přípravě však dostával hodně prostoru a řekl si o to, aby dostal příležitost v zelenobílém dresu.

Článek

Dvacetiletý defenzivní univerzál přišel do Skotska v lednu 2009, o půl roku později měl poprvé šanci bojovat o místo v prvním týmu, v přípravě se však vážně zranil a téměř rok byl bez fotbalu. Nyní však může konečně znovu ukázat, že má na to, aby nastupoval za slavný skotský celek.

"Pro mě je důležité, že po roce mohu vůbec hrát. Na sezonu se moc těším. Jen doufám, že dostanu šanci," uvedl v telefonním rozhovoru s ČTK Mišůn. Sám však ještě netuší, zda se objeví v dnešním utkání prvního ligového kola s Invernessem. "Doufám, že se dostanu alespoň na lavičku a že třeba nastoupím v průběhu zápasu. Musím doufat v trenéra, že se mnou bude počítat," věří obránce, který oblékal dres reprezentace do 19 let.

V přípravě odehrál většinu zápasů a měl ze svých výkonů dobrý pocit. "Zkoušeli mě po tom ročním zranění. Ukázal jsem, že na to mám. Trenérovi mohu jen poděkovat, že mi dal v přípravě tolik prostoru," řekl vděčně Mišůn. "S přípravou jsou hodně spokojený, ta mi vyšla hodně dobře. I trenéři byli se mnou spokojení," dodal.

Sám však ví, že pár povedených přípravných zápasů nic neznamená. Zatímco v utkání, v nichž o nic nešlo, nastupoval Mišůn pravidelně, když přišlo na řadu soutěžní utkání ve 3. předkole Ligy mistrů, neobjevil se ani na lavičce. "Je nás tu dvaadvacet a trenér vybírá vždy ty, kteří jsou na tom zrovna nejlépe. Šlo o důležitý zápas, a tak asi potřeboval zkušenější hráče. Hned potom jsem ale odehrál celou generálku na ligu s Blackburnem, tak uvidíme," řekl Mišůn.

Před vstupem do ligové sezony však nepanuje v Celtiku zrovna nejlepší atmosféra, protože tým nezvládl kvalifikaci o Ligu mistrů s Bragou a bude bojovat jen o méně prestižní Evropskou ligu s Utrechtem. "Je tu cítit zklamání z toho, že se nepostoupilo. Je třeba ale zvednout hlavy a soustředit se na Evropskou ligu, abychom hráli alespoň tam. Sílu na to máme, to se zvládne," uvedl český stoper.

Celtic navíc potřebuje dobře odstartovat do sezóny, aby držel krok s úhlavním rivalem Glasgow Rangers, který je jako obhájce titulu hlavním favoritem na ligový triumf. "Rangers mohou být favorit, i když s tím teda nesouhlasím, ale to nemění nic na tom, že titul vrátíme na náš stadion," věří Mišůn.

Nyní se těší i na to, že bude v častějším kontaktu s dalšími českými fotbalisty v Celtiku Filipem a Patrikem Twardzikovými, kteří v pátek podepsali s klubem novou tříletou smlouvu. "S Filipem se teď budu vídat asi častěji, protože bude trénovat s áčkem. Patrik se pak posune do rezervy, takže i s ním budu v kontaktu," prozradil Mišůn, který se s českými dvojčaty dosud vídal výjimečně protože trénovali odděleně, navíc bydlí od sebe daleko. "Je to složité, protože bydlíme od sebe hodně daleko. Oni jsou na jihu v Hamiltonu. Já zas bydlím kousek od tréninkového centra na severu Glasgow," vysvětlil.

Nezapomíná prý ani na své bývalé kamarády z Příbrami, kde fotbalově vyrůstal. "S Příbramí jsem často v kontaktu, hlavně s těmi mladými hráči. Teď jsem jim držel na dálku palce proti Spartě, škoda, že to nevyšlo (Sparta vyhrála v Příbrami 1:0). Vždycky držím palce a sleduju, jak si vedou," dodal.

Reklama

Související témata: