Hlavní obsah

Fotbalová liga v Rusku přejde v roce 2012 na systém podzim - jaro

MOSKVA

Fotbalová liga v Rusku se podřídí zavedenému evropskému systému podzim - jaro, na který přejde v roce 2012. Oznámil do dnes ruský fotbalový svaz. Důvodem je snaha přizpůsobit se evropským pohárům a možnost větší konkurenceschopnosti ruských klubů.

Článek

Zatím se v Rusku hraje kvůli specifickým klimatickým podmínkám od března do listopadu, za dva roky přejdou tři nejvyšší profesionální soutěže na klasický formát po vzoru většiny evropských lig. "Přechod bude postupný, takže se příští rok bude hrát ve třech fázích. Začne se na jaře 2011 a vyvrcholení soutěže bude na jaře 2012," uvedl šéf svazu Sergej Fursenko.

Sezona 2012 bude v Rusku zahájena počátkem srpna, poslední kolo je naplánováno na konec května 2013. Zimní přestávka potrvá od prosince do února. Změna systému by měla podle Fursenka také urychlit modernizaci stadionů po celé zemi tak, aby Rusko mělo šanci bojovat o pořadatelství mistrovství světa v roce 2018.

Na rozdíl od profesionálních soutěží se v nižších ruských ligách bude hrát stále systémem jaro - podzim. Na většině menších stadionů by se totiž nemohlo hrát v zimních podmínkách, které panují i v listopadových a březnových dnech.

Reklama

Související témata: