Hlavní obsah

Ve Švédsku prověří fotbalovou trofej, zda neobsahuje tajný nápis

STOCKHOLM

Několik dní poté, co fotbalisté Malmö získali trofej za vítězství ve švédské lize, ji zase musejí vrátit. Švédský fotbalový svaz chce totiž prověřit spekulace, že do něj výrobce poháru na skrytém místě vyryl nevhodný nápis.

Článek

"Objevila se spekulace, že dovnitř trofeje stříbrotepec vyryl nápis 'Bajen forever'. Nevíme, jestli je to pravda, spíš asi mýtus, ale rozhodli jsme se, že to zkontrolujeme," řekl agentuře Reuters generální sekretář švédského svazu Mikael Santoft.

"Bajen" je přezdívka stockholmského celku Hammarby IF, což byl oblíbený klub stříbrotepce Ingemara Eklunda, jenž trofej vyrobil. "Samozřejmě bychom se ho na to normálně zeptali, ale před nějakou dobou zemřel. Takže necháme trofej otevřít a prověříme ji miniaturní kamerou," dodal Santoft.

S kauzou přišel deník Dagens Nyheter. Podle něj Eklund řekl o tajném nápisu uvnitř fotbalového míče, jenž je na vrcholu poháru, kolegovi. Shodou okolností prvním držitelem této trofeje byl právě tým Hammarby, který vyhrál ligu poprvé a naposledy v historii v roce 2001. Trofej nese jméno bývalého prezidenta UEFA Lennarta Johanssona, jenž je dlouholetým členem AIK Stockholm, největšího rivala Hammarby.

Reklama

Související témata: