Hlavní obsah

Juventus senzačně končí v Evropské lize. Sedm týmů už má jistý postup

Fotbalisté PSV Eindhoven, Metalistu Charkov, Young Boys Bern, Manchesteru City, Lechu Poznaň, Leverkusenu a Sportingu Lisabon mají po dnešním 5. kole základních skupin Evropské ligy jistý postup do jarní vyřazovací části soutěže.

Foto: Peter Schneider, ČTK/AP

Fotbalista Bernu Senad Lulic (vlevo) se snaží obrat o míč Maura Camoranesiho ze Stuttgartu v utkání Evropské ligy.

Článek

Eindhoven a Charkov postoupily ze skupiny H po shodné výhře 2:1. Hráči PSV zvítězili díky dvěma Toivonenovým trefám na půdě Sampdorie Janov, ukrajinský Charkov si doma až brankou v závěru poradil s Debrecínem. Švýcarští Young Boys porazili na svém stadionu už jistého postupujícího Stuttgart 4:2, když mu vstřelili tři góly v poslední desetiminutovce.

Manchester City na svém hřišti s přehledem porazil Salcburk 3:0 a ze skupiny A postupuje společně s překvapením Lechem Poznaň. Polský klub, který Sparta Praha vyřadila ve 3. předkole Ligy mistrů, udržel domácí remízu 1:1 s Juventusem Turín. Ten uhrál i v pátém utkání nerozhodný výsledek a s pohárovou Evropou se loučí.

Fotbalista AEK Atény Nathan Burns, uprostřed, je napadán Juricou Buljatem z Hajduku Split v utkání Evropské ligy. foto: ČTK/AP/Darko Bandic

Leverkusen s Michalem Kadlecem v obraně vyhrál v Trondheimu 1:0, udržel v EL neporazitelnost a zahraje si v ní i na jaře. Naopak ani výhra v posledním kole nemusí stačit obhájci trofeje Atlétiku Madrid, které i s Tomášem Ujfalušim doma prohrálo s Arisem Soluň 2:3.

Naděje na účast v play off se vzdálila Anderlechtu, který se čtveřicí českých fotbalistů Janem Lecjaksem, Ondřejem Mazuchem, Janem Polákem a Lukášem Marečkem prohrál na půdě Petrohradu 1:3. Bruselský celek musí k postupu v posledním zápase skupiny porazit Hajduk Split a zároveň doufat, že AEK Atény s čerstvým ruským mistrem prohrají. Zenit dnes naplno bodoval popáté za sebou.

Již dříve si postup zajistily CSKA Moskva, Borisov, Porto, Petrohrad a Stuttgart. Z Ligy mistrů pak mají třetí místo ve skupině a tudíž účast v Evropské lize jisté Spartak Moskva, Glasgow Rangers a Twente.

Utkání 5. kola základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A:
Manchester City - Salcburk 3:0 (1:0) Branky: 18. a 65. Balotelli, 78. A. Johnson. Rozhodčí: Kovařík (ČR).
Lech Poznaň - Juventus Turín 1:1 (1:0) Branky: 12. Rudněvs - 84. Iaquinta. Rozhodčí: Vitienes (Šp.).
Skupina B:
Atlético Madrid - Aris Soluň 2:3 (2:1) Branky: 12. Forlán, 16. Agüero - 2. a 51. z pen. Koke, 81. Lazaridis. Rozhodčí: Bebek (Chorv.).
Rosenborg - Leverkusen 0:1 (0:1) Branky: 35. Sam. Rozhodčí: Kelly (Ir.).
Skupina C:
Sporting Lisabon - Lille 1:0 (1:0) Branky: 28. Polga. Rozhodčí: Nijhuis (Niz.).
Gent - Levski Sofia 1:0 (0:0) Branka: 77. Wallace. Rozhodčí: Skjerven (Nor.).
Skupina G:
Petrohrad - Anderlecht 3:1 (1:0) Branky: 12. Jonov, 65. Bucharov, 88. Huszti - 87. Kanu. Rozhodčí: Borski (Pol.).
Hajduk Split - AEK Atény 1:3 (0:0) Branky: 90. Buljat - 50. Scocco z pen., 61. Manolas, 84. Blanco. Rozhodčí: Dean (Angl.).
Skupina H:
Odense - Getafe 1:1 (0:1) Branky: 90.+2 Andreasen - 17. Ríos. Rozhodčí: Kaasik (Est.).
Young Boys Bern - Stuttgart 4:2 (1:0) Branky: 81. a 82. Mayuka, 78. Sutter, 34. D. Degen - 48. Pogrebňak, 68. Schipplock. Rozhodčí: Yefet (Izr.).

Reklama

Související témata: