Hlavní obsah

Demonstrace fanoušků Spartaku blokovala dopravu v Moskvě

MOSKVA

Stovky rozhořčených fotbalových fanoušků moskevského Spartaku v noci na středu zablokovaly jednu z hlavních moskevských tříd na protest proti usmrcení jednoho ze svých vůdců. Osmadvacetiletého Jegora Sviridova v neděli střelil do hlavy Dagestánec Aslan Čerkesov a vražda vyvolala v Moskvě napětí a výzvy k etnickému násilí.

Článek

Moskevský Leningradský prospekt přehradila asi tisícovka stoupenců Spartaku Moskva. Účastníci protestu rozbili několik oken a výkladních skříní a podle některých médií volali po pogromech proti kavkazským přistěhovalcům. Doprava nefungovala asi hodinu, policie proti pochodu nezakročila.

Sviridov byl jedním z vůdců fotbalového hnutí Fratrija, které sdružuje stoupence v Moskvě mimořádně populárního Spartaku. Nedělní incident vyvolala hádka mezi skupinou Dagestánců a davem moskevských výrostků. Spor přerostl ve rvačku, při níž Dagestánci použili střelné zbraně.

Na internetu o odvetě

Policie se všemožně snaží uklidnit početné zástupy fanoušků Spartaku, kteří se přes internetové sociální sítě domlouvají na razantní odvetě. Na Facebooku a Twitteru zaznívají výzvy k fyzickému násilí proti kavkazským přistěhovalcům a k lynčování Sviridovova vraha.

Ruští fobaloví fanoušci patří v Evropě k obávaným, podle tvrzení některých ruských občanských iniciativ jejich spolky vyznávají kult násilí a krajního nacionalismu. Minulý měsíc se na tisíc fanoušků petrohradského Zenitu střetlo s ruskou pořádkovou policií při bouřlivé oslavě čerstvě získaného titulu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články