Hlavní obsah

Skácel září! Ve Skotsku ožil a řádí jako před lety

Skvostná bilance zdobí podzimní účinkování fotbalového záložníka Rudolfa Skácela ve skotské lize. Po zářijovém příchodu z řecké Larissy do Heart of Midlothian doslova řádí. V deseti startech v nejvyšší soutěži vstřelil sedm branek, na další tři přihrál. Nechává tak vzpomenout na první angažmá v Hearts v sezóně 2005/2006, kdy vstřelil sedmnáct branek. „Cítím se dobře. Těžím z důvěry trenéra. Ale především z mimořádné formy celého týmu,“ prohlašuje skromně jednatřicetiletý Skácel, jenž byl v sobotu hvězdou zápasu s Aberdeenem. Jeho tým vyhrál 5:0, český borec vstřelil dva góly, u jednoho asistoval.

Článek

Byl zápas s Aberdeenem hodně snadný?

Před výkopem jsme byli trošičku nervózní, přestože náš soupeř má problémy a je v tabulce poslední. Jenže my jsme od listopadu nehráli žádný zápas kvůli sněhové kalamitě. Trénovali jsme jen na umělé trávě, navíc Aberdeen měl nového trenéra. Ale začali jsme hodně ostře a už v deváté minutě bylo rozhodnuto.

K vítězství jste přispěl nahrávkou na první gól v páté minutě, druhou branku jste po dalších čtyřech minutách sám přidal a v druhém poločase skóroval znovu. V říjnu se St. Mirren jste zaznamenal hattrick. Který z těch zápasů byl vydařenější?

I tentokrát jsem měl ke třem gólům blízko, v druhém poločase jsem trefil břevno, měl jsem i další dvě dobré šance. Ale osobní statistiky neřeším. Pro mě je nejdůležitější, že jsme popáté v řadě vyhráli. Skočili jsme na třetí místo tabulky a celý tým je před náročným programem na přelomu roku psychicky nahoře.

Vaše dosavadní bilance dává vzpomenout na skvělé vystoupení v Hearts v sezóně před mistrovstvím světa v Německu, kdy jste nastřílel ve Skotsku sedmnáct branek a skóroval v prvních sedmi zápasech soutěže, čímž jste stanovil rekord ligy.

Tehdy jsme měli naprosto výjimečný tým. Skvěle jsme odstartovali, chytli perfektní formu. Prostě se všechno sešlo. Po všech stránkách se jednalo o mimořádnou sezónu, na kterou mohu maximálně jen vzpomínat. Ale srovnávat náš současný tým s tehdejším vážně nelze. A z osobního hlediska se mohu jen maximálně snažit, abych se přiblížil tehdejší bilanci.

Od minulého angažmá v Hearts jste vyzkoušel i anglický Southampton, německou Herthu, krátce jste byl ve Slavii a v řecké Larisse. Nyní se zdá, že jste výrazně ožil. Je pro vás Skotsko z fotbalového pohledu zemí zaslíbenou?

Fotbalu jsem si užíval v Berlíně i ve Slavii. Myslím, že ve Slavii se mi také dařilo. Jen jsme měli určité problémy, byť ne v takovém rozsahu jako nyní. A nedosahovali jsme požadovaných výsledků. Ideální prostředí nebylo jen v Řecku. Teď je prostě vše vidět díky mojí bilanci a vstřeleným gólům. Nemohu tvrdit, že všechny předchozí roky byly špatné.

Poznamenala sněhová kalamita, která v minulých týdnech trápila Skotsko, i váš fotbalový program?

Čtrnáct dnů jsem trénovali jen na umělé trávě a odkládali jsme zápasy. Už v úterý nás čeká dohrávka s Motherwellem, a pak máme nabitý program až do Nového roku. Hostíme Inverness, hrajeme v Kilmarnocku a v St. Mirren, vše završíme derby s Hibernian, na které dorazí i moji rodiče. Jinak prožiji vánoční svátky jen s přítelkyní. Doufám, že nabereme co nejvíce bodů.

Reklama

Související témata: