Hlavní obsah

Lejsal: Je to posun vpřed, musím ovšem rychle zvládnout ruštinu

Fotbalový brankář Martin Lejsal je před podpisem smlouvy s ruským týmem Rostov na Donu, kde mu nabízejí pozici prvního gólmana. "Kvalita ruské ligy jde neustále nahoru, o čemž svědčí úspěchy tamních mužstev v evropských pohárech," věří Lejsal, že přestup do ruské ligy by jej v kariéře posunul výš.

Článek

Jak jste dopadl na testech v týmu Rostova na Donu v rámci soustředění ruského mužstva v Turecku?

Věřím, že dobře. Vedení klubu předloží Viktoru Kolářovi, jenž je spolupracovníkem mého agenta Pavla Zíky, návrh smlouvy, kterou se mnou předtím ústně předjednalo. S podmínkami jsem spokojený, vždyť mi nabídli pozici prvního gólmana. Zhruba v neděli by mělo dojít k definitivnímu potvrzení kontraktu.

Berete přestup do Ruska jako výrazný posun v kariéře výš?

Rozhodně. Kromě působení v domácí lize v Brně jsem chytal i v Nizozemsku a v Itálii, tam ale spíš ve druhé nejvyšší soutěži. Kvalita ruské ligy jde neustále nahoru, o čemž svědčí úspěchy tamních mužstev v evropských pohárech. A navíc to vypadá, že bych zde mohl na rozdíl od předchozích zahraničních angažmá nastupovat zcela pravidelně.

Kolik jste toho za Rostov na soustředění v Turecku odchytal?

Poločas proti Vladivostoku a celý zápas s rakouským Mattersburgem. Inkasoval jsem jeden gól.

Město ani stadión v Rostově jste ještě neviděl. To vám nevadí?

Na všechno jsem se informoval u českobudějovického Romana Lengyela, jenž v minulosti v Rostově působil. Hovořil o pěkném městě, které se skoro ve všem vyrovná evropským standardům, a moderním stadiónu. V tomto ohledu se snad nemám čeho obávat. Do Rostova a zpět navíc létají pravidelné linky z Prahy či Vídně.

Jak jste na tom s ruštinou?

To je trochu problém. Ve škole mě už minula, a tak mi nezbývá, než se ji co nejrychleji naučit. Funkcionáři slíbili, že mi přidělí učitele. Do 12. března, kdy začíná ruská liga, bych chtěl zvládnout aspoň základy. Pro brankáře je to hrozně důležité, aby si mohl dirigovat hráče před sebou.

Proč jste ještě před námluvami s Rostovem odmítl nabídku druholigového anglického Prestonu?

Byla lákavá, avšak na rovinu mi tam řekli, že na pozici jedničky bych měl šanci probojovat se až nejdřív v létě. To jsem nehodlal v osmadvaceti letech akceptovat.

Sledoval jste v minulosti ruskou ligu?

Ano, občas jsem se v televizi na zápasy podíval. Jako gólmana mě samozřejmě nejvíc zajímalo, jak si v ní vedou čeští brankáři Marek Čech a Tonda Kinský. I oni mě k odchodu do Ruska inspirovali.

Jak vypadá kádr Rostova?

Dokonalý přehled ještě nemám, kromě mě totiž zkoušeli v Turecku i řadu dalších fotbalistů. Vypozoroval jsem ale, že největší hvězdou týmu je ruský záložník Ivanov. Potěšilo mě, že jsem se zde setkal i se Slovákem Salátou a budu samozřejmě jen rád, rozšíří-li naši česko-slovenskou kolonii také Milan Černý ze Slavie.

Už jste se zajímal o to, jaké budou ambice Rostova v novém ligovém ročníku?

Tuším, že se chtějí pohybovat minimálně v lepší polovině tabulky.

Reklama

Související témata: