Hlavní obsah

Jarošík slaví ruský titul, Petržela stříbro

PRAHA

Závěr ruské fotbalové ligy provází i česká radost. S předstihem si titul zajistili hráči CSKA Moskva a Jiří Jarošík si tak hned v prvním roce svého angažmá připíše celkové vítězství. Spokojení jsou i v Petrohradu - kouč Vlastimil Petržela dotáhl své svěřence na druhé místo, čímž dovedl Zenit k druhému největšímu úspěchu v historii.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela dovedl Zenit Petrohrad k druhému místu v ruské fotbalové lize.

Článek

Fotbalistům CSKA Moskva chyběly k jistému prvenství tři body, které ale Moskvané získali v předposledním ligovém kole díky hladké domácí výhře 3:0 nad Rotorem Volgograd. Všechny tři góly vstřelili hráči CSKA během pouhých osmi minut první půle, kdy se trefili Olič, Popov a Gusev; rozradostnění fanoušci tak mohli začít slavit titul, o který jejich tým vloni přišel až v dodatečném zápasu proti moskevskému Lokomotivu.

Zimní posílení poté přivedlo do klubu i Jarošíka a CSKA prakticky od prvního kola ruské lize neochvějně vládl. Ligu vyhrál poosmé, předchozí titul získal před dvanácti lety.

Lituje ztraceného místa v Lize mistrů

Petrohradský Zenit dovedla na druhou příčku sobotní bezbranková remíza s obhájcem titulu Lokomotivem Moskva, což je nejlepší výsledek od roku 1984, kdy Zenit poprvé a naposledy ligu vyhrál. Na Zenit se sice ještě může bodově dotáhnout Rubin Kazaň, ale Petrželovi svěřenci s ní vyhráli oba vzájemné zápasy.

Padesátiletý Petržela přišel do města na Něvě loni v listopadu jako teprve druhý zahraniční trenér v ruské lize. Převzal tým, který skončil v minulém ročníku desátý, a dostal za úkol přivést ho alespoň na páté místo. Plán tedy výrazně překročil a vedení klubu si spokojeně mne ruce, že s českým trenérem uzavřelo tříletou smlouvu.

Jediné, co Petrželu mrzí, je, že Rusko ztratilo druhé místo v Lize mistrů a na Zenit tak zbyl "jen" Pohár UEFA. "Už kdysi jsem řekl, že chci hrát Ligu mistrů, a to stále platí. Jen to musíme o rok odložit. Už víme, co tohle mužstvo dokáže. Potřebuje jen trochu víc zkušeností," slíbil český trenér fanouškům.

Reklama

Související témata: