Hlavní obsah

Lecjaks se nevzdává naděje, že Anderlecht Plzni zaplatí a on u "Fialek" zůstane

OLOMOUC

Už několik týdnů žije fotbalový obránce Jan Lecjaks v nejistotě, kam povedou jeho další kroky. Zatímco ještě na začátku března dostával náznaky, že natrvalo zakotví v Anderlechtu Brusel, minulý týden ho zaskočila zpráva, že slavný belgický klub Plzni nezaplatí odstupné ve výši 900 tisíc eur (zhruba 22 miliónů korun), a on se tak z hostování vrátí zpět do Plzně. Dvacetiletý zadák se však nevzdává naděje, že Anderlecht nakonec se Západočechy najde společnou řeč a on bude u "Fialek" pokračovat.

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Jan Lecjaks z Anderlechtu v boji s Nemanjou Tomičem z Partizanu.

Článek

"Pokud vím, tak věc ještě úplně uzavřená není a jednat se má dál. Do konce sezóny přece jenom ještě dost zápasů chybí, stát se může cokoliv," řekl Lecjaks, který se v Olomouci s reprezentační jednadvacítkou chystá na úterní přípravný duel s Francií.

Lecjaks by prý neměl nic proti tomu, kdyby nakonec opravdu po sezóně zakotvil v Plzni. Ovšem po roce stráveném v Anderlechtu se mu v nejslavnějším belgickém klubu zalíbilo natolik, že by zde rád pokračovat v kariéře. "Získal jsem tady pohodu. Poznal atmosféru evropských pohárů a nabral obrovské zkušenosti. Byl bych rád, kdyby to tak šlo dál," líčil Lecjaks.

Plzeň na penězích trvá

Sám ovšem momentálně ví, že nejpravděpodobněji se jeví návrat do Plzně. Ta totiž Anderlechtu stanovila pevnou cenu, za kterou bude levý bek k mání. A pokud Belgičané 900 tisíc eur nezaplatí, nemají šanci na uplatnění opce.

"Asi se to dalo čekat. Plzeň zřejmě z požadavků nesleví, i když se ještě nedávno zdálo, že by k dohodě mezi kluby mohlo dojít. Pokud se nic nezmění, normálně se vrátím v létě do Viktorky a budu bojovat o šanci tam," uvedl Lecjaks. Nad českou ligu se prý rozhodně nepovyšuje, byť by raději zůstal v zahraničí. "Nechám osudu, jak to dopadne. Když půjdu zpět do Viktorky, tak pevně věřím, že se vrátím do mistrovského klubu. Držím klukům na dálku palce, aby první místo udrželi," připomněl Lecjaks, že jeho bývalí spoluhráči mají šanci na historický titul.

Spekulace ho už unavují 

Lecjaks si přeje jediné: aby měl co nejdříve nějakou jistotu. Neustálé spekulace o tom, kam zamíří v příští sezóně, jej prý už unavují. "Na začátku března, kdy se o tom začalo mluvit a nevěděl jsem, co se mnou bude, jsem měl občas problémy se koncentrovat na fotbal. Teď když Anderlecht řekl, že opci neuplatní, tak to ze mě docela spadlo. Ale nikde není psáno, že to je konečné řešení," řekl Lecjaks.

Jeho situace se prý může změnit i po červnovém evropském šampionátu do 21 let v Dánsku. "Bude to hodně sledovaný turnaj a obrovská šance pro každého z nás, abychom upoutali nějaký velký klub. Když se nám to tam povede, můžeme mít šanci," přemítal Lecjaks.

Kdyby měl opustit Anderlecht, mrzelo by jej to i proto, že si v klubu během své první sezóny překvapivě vybudoval solidní pozici: letos stihl odehrát už 27 zápasů, nahlédl i do předkola Ligy mistrů a pak do Evropské ligy. Byť mu nahrála smůla spoluhráče Oliviera Deschachta, kapitána Anderlechtu, který si na podzim vážně poranil kotník, a Lecjaks se chopil šance na uvolněném postu na levém kraji obrany.

"Myslím, že jsem tady odvedl solidní práci. Vůbec jsem nedoufal v to, že dostanu tolik šancí. Měl jsem za to, že budu hrát méně," sdělil Lecjaks. "Byla to pro mě velká škola se vším všudy. Třeba jak se srovnat se zápřahem, kdy se v týdnu hraje evropský pohár a pak liga. Někdy toho bylo moc, ale vyrovnal jsem se s tím," řekl Lecjaks, který v Anderlechtu drží českou kliku s parťáky z jednadvacítky Ondřejem Mazuchem a Lukášem Marečkem.

"Parádní vlastenec" obletěl svět

Lecjaks teď už spíš s úsměvem vzpomíná na své kuriózní představení ze srpna, kdy si ve svém třetím utkání za Anderlecht v předkole Ligy mistrů proti Partizanu Bělehrad vstřelil ukázkový vlastní gól. Lecjaksova trefa do šibenice vlastní branky obletěla celý svět. V Anderlechtu nyní spíš vzpomínky každého pobaví, byť v klubu vládla pochmurná nálada poté, co tým v odvetě vypadl.

"Kluci v týmu se tomu už teď smějou. Brankář Proto mi vždycky při zápase říká, ať si dávám bacha, když do vápna letí podobný centr jako v Bělehradě. Už takovou chybu neudělám," tvrdil Lecjaks, který před finišem belgické ligy doufá i v to, že se po sezóně bude moci pyšnit mistrovským titulem. Anderlecht půjde do play off z první pozice. "Konec ligy bude nevyzpytatelný, ale být mistrem ligy, to by byla pro sebevědomí i před mistrovstvím Evropy obrovská vzpruha," zasnil se Lecjaks.

Reklama

Související témata: