Hlavní obsah

Mecenáš Zlámal získal polský klub pomocí podvodu

Karel FeltSport.czPrávo

Čtyři a půl miliónu korun už stál českou firmu Albresa S. A. s.r.o. falešný podpis na smlouvě o sponzorství s polským fotbalovým klubem MSK Odra Wodzislaw Slaski, který nyní hraje druhou nejvyšší soutěž. „Nikdy jsem tuto smlouvu nepodepsal a tuto částku chceme zpět,“ řekl pro Právo a Sport.cz jednatel Albresy Martin Lafek. Albresa také podala trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Foto: www.odra.wodzislaw.pl

Fotbalisté polského klubu Odra Wodzislaw

Článek

„Víme, kdo podpis zfalšoval nebo o tom minimálně věděl. Máme i nahrávku, kde se k tomu v podstatě přiznává,“ dodal Lafek. A míní tím současného trenéra Viktorie Žižkov a bývalého sportovního ředitele Odry Wodzislaw Martina Pulpita, ale také kroměřížského podnikatele a mecenáše tamní Hanácké Slavie Zdeňka Zlámala, který má v polském klubu 68 procent akcií a v podstatě díky zfalšovanému podpisu na smlouvě se dostal k většinovému podílu. V klubu nyní působí jako ředitel jím dosazený Marek Zdráhal.

V roce 2009 Lafka oslovil Pulpit s nabídkou, aby vstoupil do klubu jako sponzor. Do hry se tehdy dostal i Zdeněk Zlámal s firmou Rovina, který měl zájem klub získat. V Polsku, chystajícím se na pořádání fotbalového mistrovství Evropy, se nabízely možnosti zakázek pro jeho stavební společnosti, včetně výstavby nového stadiónu MSK Odra Wodzislaw. Bývalé vedení klubu muselo odejít a Zlámal získal většinový podíl.

Blesková exekuce

První splátku, mělo jich být celkem sedm a to dvakrát do roka po půl miliónu zlotých (asi 3,73 mil. korun), ale zaplatil „třetí subjekt“. Druhou už měla platit Albresa, jejíž vedení ale o ničem nevědělo...

„Podpis na smlouvě byl zfalšován, což dokazuje i znalecký posudek, který jeho pravost vyvrací na 99 procent, to jedno procento je proto, že k dispozici byla jen kopie. Klub neplacení splátek zažaloval na základě této smlouvy a k tomu přiložil místopřísežné prohlášení Martina Pulpita, v němž stojí, že byl osobně přítomen, když jsem smlouvu podepsal, což není pravda. Nikdy jsem konečnou verzi smlouvy ani neviděl,“ bránil se Lafek.

Z rozhodnutí Krajského soudu v Glivicích a s potvrzením evropského exekučního titulu měla Albresa druhou splátku zaplatit, jinak jí hrozila exekuce. Na Albresu také skutečně dorazil exekutor. „Rozhodnutí soudu se k nám do společnosti nikdy nedostalo, kdo ho převzal, nevíme. Museli jsme ale složit zálohu jeden milión korun, abychom zabránili neprodlenému provedení exekuce a dalším škodám, které tímto případem vznikají společnosti Albresa,“ krčil rameny Lafek.

V Polsku šetří orgány činné v trestním řízení případ „nepřátelského převzetí klubu“ a další záležitosti s tím spojené, protože bývalé vedení MSK Odra Wodzislaw celou věc zažalovalo. Je zajímavé, že další splátky už po Albrese nikdo nechce. V Česku šetří policie podezření z trestného činu podvodu. A viníci, i když v podstatě podvod přiznali, a dokonce znají způsob, jak exekuci zastavit a jakou cestou vrátit neoprávněně získané peníze, zatím jen slibují mimosoudní nápravu...

Zdráhal se zdráhá vrátit peníze

Zdeněk Zlámal dává od kauzy ruce pryč, i když z ní profitoval ziskem majoritního balíku akcií. Transakce se ale nezdařila podle představ, což naopak přiznává a dává ruce pryč od kauzy, kdy na balíku akcií leží stín podvodu...

„Rozhodně jsem se žádného podvodu nedopustil. Akcie jsem řádně zaplatil, spíš bych řekl, že i přeplatil. Dal jsem do toho 18,3 miliónu korun a to není malá částka. Vím, že nás v Polsku někdo špiní, ale účetně je všechno v pořádku a podle mých informací byl v klubu i starosta města a vztahy jsou urovnány. Co se týká Albresy, pak to je věc čistě mezi ní, klubem a panem Pulpitem,“ řekl Zlámal a přiznal: „S odstupem času mohu říct, že to z mého pohledu nebyl vydařený obchod.“

Celou záležitost má vyřídit Marek Zdráhal, který se také snaží vzít odpovědnost na sebe, aby na Zdeňku Zlámalovi neulpěla sebemenší vina. „S tou exekucí to byla dost nešťastná záležitost, proto jsme ji také nechali zastavit. Snažíme se vyřídit vrácení peněz Albrese, což už bych dávno udělal, ale k tomuto kroku potřebuji i podpis dalšího člena vedení klubu. Ti se ale zdráhají v obavě dalších nepříjemností a vysvětlování, proč klub takovou částku poslal. Bývalé vedení klubu se totiž snaží stávající situaci zvrátit,“ řekl Zdráhal, který samozřejmě také neví nic o podvodu. Ale z jeho korespondence s právníkem Albresy je patrné, že opak je pravdou.

K podvodu se nezná ani Pulpit, současný trenér Viktorie Žižkov, kde hrají dva fotbalisté z Odry, i když existují nevyvratitelné důkazy, že napsal nepravdivé prohlášení a zná autora podpisu. „Celé to řeší pan Zdráhal, já se vyjadřovat nebudu,“ řekl Pulpit.

V minulých dnech Zdráhal navrhl formu řešení. Zbývalo doladit, kdo co podepíše, konkrétně za co bude ručit Zlámal, za co Pulpit a za co Zdráhal. Celá záležitost se opět zadrhla. Už poněkolikáté... A nitky zase vedou ke kličkujícímu Zdráhalovi, který stále tvrdí, že v tom všem Zlámal nemá prsty.

Bohužel právní kroky přes hranice jsou velmi zdlouhavé. Případ mezinárodního fotbalového podvodu, který vrhá špatné světlo především na Zlámala jako majitele klubu, tak zřejmě nakonec stejně skončí u soudu a mezinárodní ostudou. Zejména pro Zlámala, jehož Hanácká Slavia Kroměříž si získala uznání fotbalové veřejnosti za spanilou jízdu Ondrášovka Cupem, to je hodně nepříjemná kaňka na dobré pověsti. Při tom celá záležitost mohla být už dávno vyřešena.

Reklama

Související témata:
Odra