Hlavní obsah

Dvanáct Čechů slavilo tituly v zahraničí. Nejcennější má Jankulovski

Karel FeltPrávo

Celkem jedenáct českých fotbalistů a jeden trenér se v této sezóně radovalo ze zisku mistrovského titulu v zahraničí. Ve čtyřech zemích slavili Češi i double, dva zvedli nad hlavu národní pohár. Nejvýše ceněn je nepochybně titul Marka Jankulovského s AC Milán, na který čekal v Itálii jedenáct let, když s milánským klubem vyhrál i Ligu mistrů. „I když jsem neodehrál kvůli zranění tolik zápasů, cením si titulu velmi vysoko, protože jsem se jím rozloučil s Itálií,“ řekl už dříve Marek Jankulovski, který má namířeno do Ostravy.

Foto: Reuters

Takhle slavili francouzský titul fotbalisté Lille s Davidem Rozehnalem.

Článek

Ani David Rozehnal nepatřil do základu OSC Lille, ale podílel se na titulu i na poháru, takže získal francouzský double, k němuž pomohl jedním ligovým gólem. Jestli za francouzský tým bude hrát i Ligu mistrů, zatím není jisté, protože patří Hamburku. Double si užil v Belgii s KRC Genk Daniel Pudil.

Titul i pohár oslavilo kvarteto Čechů ve Slovanu Bratislava. Po létech bídy dovedl slavný klub k oběma trofejím kouč Karel Jarolím, který tým převzal v říjnu s dvanáctibodovou ztrátou na tehdy vedoucí Žilinu. V kádru měl i české fotbalisty Radka Dosoudila, Tomáše Hrdličku a Jana Králíka.

Čeští mistři v zahraničí
Marek JankulovskiAC Milán
David RozehnalLille
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck
Zdeněk PospěchFC Kodaň
Daniel PudilGenk
Miroslav SlepičkaDinamo Záhřeb
Tomáš JirsákWisla Krakov
Radek DosoudilSlovan Bratislava
Tomáš HrdličkaSlovan Bratislava
Jan KrálíkSlovan Bratislava
trenér Karel Jarolím Slovan Bratislava
Filip KlapkaTobol Kostanaj (Kazach.

Tomáš Hübschman držel nad hlavou rovněž obě trofeje. Se Šachtarem Doněck se stal králem ukrajinské ligy už popáté, třikrát vyhrál pohár a dvakrát slavil double, v roce 2008 navíc přidal také ukrajinský Superpohár a o rok později vyhrál dokonce Pohár UEFA.

Z titulu se radoval potřetí v řadě Zdeněk Pospěch s FC Kodaň, který v létě mění za Mohuč, Miroslav Slepička pomohl vystřílet první místo v Chorvatsku Dinamu Záhřeb, byť v lednu odešel na hostování do německého Fürthu. Tomáš Jirsák držel nad hlavou trofej pro polského mistra. Filipu Klapkovi by měla přijít zlatá medaile z Kazachstánu, kde polovinu sezóny oblékal dres Tobolu Kostanaj. Tomáš Necid sice není ruským mistrem, ale s CSKA získal pohár, Tomáš Sivok se repete loňských oslav nedočkal s Besiktasem Istanbul, ale zisk Tureckého poháru bere jako náplast na nepovedenou sezónu.

Co do počtu titulů v zahraničí je nejúspěšnější s pěti ukrajinskými Hübschman, v Anglii se třikrát radoval s Chelsea Petr Čech a v Itálii s Juventusem a Laziem třikrát Pavel Nedvěd, který vzhledem ke korupčnímu skandálu Juventusu o dva tituly přišel. O svérázný světový rekord se může postarat Jiří Jarošík ze Zaragozy. Mistrem se stal ve čtyřech zemích – v Anglii s Chelsea, v Rusku s CSKA Moskva, ve Skotsku s Celtikem Glasgow a doma se Spartou. Titul v páté zemi by byl světovým unikátem.

Reklama

Související témata: