Hlavní obsah

Nedvěd byl s remízou nakonec spokojen

PRAHA/TURÍN

Remízou 1:1 skončil v sobotu před půlnocí šlágr italské nejvyšší fotbalové soutěže, v němž AC Milán hostil Juventus Turín. V dresu hostí opět podal vynikající výkon kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd, s nímž v neděli dopoledne telefonicky hovořil redaktor deníku Právo.

Článek

Milánský fotbalový velechrám zaplnilo 77 900 diváků. Duel těchto dvou týmů patří k vrcholům nejen Serie A. Pikantnost mu přidával i fakt, že oba celky se v květnu utkali ve finále Ligy mistrů, v němž však Nedvěd kvůli žlutým kartám nehrál. V tomto zápase byli šťastnější milánští fotbalisté.

"Sobotní zápas jsem však nebral jako odvetu za finále Ligy mistrů. Toho bych se chtěl dočkat příští rok v květnu v gelsenkirchenské Schalke Areně, kde se bude hrát finále právě probíhajícího ročníku. To by byla ta správná satisfakce, zejména, kdybychom vyhráli," řekl Právu Pavel Nedvěd.

Čtyři střely

Právě Nedvěd byl od začátku sobotního utkání v bouřlivé atmosféře motorem akcí Juventusu. Ten byl v první půli lepším celkem. Domácí tým donutil především k defenzívě, takže se mezi tyčemi více zapotil brazilský gólman Dida.

"Chytal skutečně výborně. Dostal jsem se asi ke čtyřem nebezpečným střelám, ale ani jedna bohužel neskončila v síti, i když jsem si moc přál dát gól v tomhle utkání. V první půli jsme byli skutečně lepší a měli ke gólu blíž než domácí," posteskl si Pavel Nedvěd, který odehrál v dresu Juventusu jubilejní stý zápas.

Milánskou obranu hodně zlobili také Trezeguet a Di Vaio. Nedvěd ji rozvracel svoji typickou hrou, kdy režíroval ofenzívu a rozděloval míče nabíhajícím spoluhráčům. Domácí, kteří měli v hledišti převahu a jejich fanoušci je hnali mohutně dopředu, se dostali jen k několika střeleckým pokusům, ale vyloženou šanci si v první půli nevytvořili.

Stihli vyrovnat

Po změně stran se Milán přeci jenom začal víc tlačit do útoku a vyneslo mu to nečekané vedení. Gólmana hostí překonal v 65. minutě dánský střelec Jon Dahl Tomasson.

"To pro nás byl nepříjemný šok. Pořád jsme měli o něco víc ze hry, ale chyběla nám přesnější koncovka. Trochu jsem změnil způsob hry. Už jsem se tolik neprosazoval střelecky, ale hlavně jsem hledal Trezegueta s Di Vaiem, protože v tom byla větší šance, že dáme branku. Oběma jsem připravil po dvou přihrávkách do šancí, ale ani jeden se neprosadil," nabídl svůj pohled na situaci ve druhé půli Nedvěd.

Milán využil svou největší sílu - obranu

AC Milán po gólu ožil, ale začal bránit hubený náskok. Juventus se otřepal velice rychle a znovu převzal naplno otěže zápasu. "Už to vypadalo, že si neodvezeme ani bod, i když jsme po většinu utkání měli ke třem blíž než domácí. Věděli jsme, že musíme útočit, ale nesmíme otevřít obranu. Pořád jsme se v šestnáctce AC nemohli prosadit", pokračoval v hodnocení Nedvěd.

"Asi šest minut před koncem to zkusil Di Vaio ránou z dobrých pětadvaceti metrů a vyrovnal. Dvě minuty nato jsem byl střídán. Zápas pak oba týmy dohrály v klidu. Milánští věděli, že my je už do šance nepustíme a oni nám také žádnou nedovolili. Nakonec jsem byl s remízou spokojen, i když jsme chtěli přeci jen víc," dodal zřejmě nejlepší levý záložník současnosti a velký kandidát na evropský Zlatý míč.

Teď San Sebastian

Juventus hned v neděli trénoval, protože ve středu ho čeká utkání v San Sebastianu. "Skupinu vedeme, zatím jsme vyhráli všechno, ale tenhle zápas je pro nás nesmírně důležitý. Chceme ho vyhrát, což by mělo stačit k postupu. Vždycky je lepší, když máte jistotu dřív a můžete se ve větším klidu soustředit na další zápasy," přál si Nedvěd.

"Juventus se rozjíždí pomaleji, ale o to déle pak vydrží. Myslím si, že hrajeme dobře, i když bychom mohli dávat víc gólů. Jenže pro nás je každé utkání velice těžké, ať je to s kýmkoliv. Každý se na nás chce vytáhnout, protože není pod tlakem. Pochopitelně to neplatí pro taková utkání, jako bylo to sobotní. Sezóna je náročná, ale pořád se cítím výborně, mám dost sil a netrápí mě žádné vážné zranění. Rány po utkáních nepočítám, ty k fotbalu patří a bolí stejně," konstatoval kapitán české reprezentace.

Nedvěd by se měl v Praze objevit už v pondělí, v úterý ho pak čeká sraz před přípravným utkáním reprezentace s Kanadou, které se hraje v sobotu 15. 11. v Teplicích. Zároveň bude spolu s trenérem Brücknerem kmotrem nové knihy, mapující cestu na EURO, Hoši děkujem!

Reklama

Související témata: