Hlavní obsah

Prezident řecké ligy je podezřelý v sázkařské aféře

Prezident řecké ligy a mistrovského Olympiakosu Vangelis Marinakis a reprezentační obránce Avraam Papadopulos jsou mezi 68 lidmi, které státní zastupitelství v Aténách označilo za zapletené do skandálu s ovlivňováním zápasů v řeckém fotbalu.

Článek

Aféra se stále rozrůstá. Už ve čtvrtek bylo zadrženo deset lidí včetně prezidentů prvoligových klubů Olympiakos Volos Achillease Beose a Stavrose Psomiadise z Kavaly. Všichni podezřelí mají soudně zakázáno opustit zemi.

Marinakis se stal prezidentem Olympiakosu loni v červenci a šéfem ligy měsíc nato. Je obviněn ze "spolupráce s kriminálními organizacemi, jejichž členové usilují o materiální zisk pomocí zmanipulování vývoje a výsledku zápasů".

Pětadvacetinásobný reprezentant Papadopulos z Olympiakosu a další známý hráč Kostas Mendrinos z Arisu Soluň jsou obviněni z porušení regulí státní sázkové kanceláře OPAP. Stejnému obvinění čelí také kouč řecké jednadvacítky a bývalý reprezentant Jorgos Jorgiadis.

Vyšetřování korupčního skandálu začalo poté, co UEFA dala řeckému svazu seznam 40 podezřelých zápasů z let 2009 a 2010, většinou z druhé ligy a poháru. Podezřelá utkání se podařilo vysledovat díky speciálnímu systému UEFA, jenž analyzuje sázky na jednotlivé duely a upozorňuje na jejich nezvyklý pohyb.

Začátkem června řecký svaz dokonce na dva týdny přerušil činnost, aby vytvořil tlak na vládu a donutil kluby k plné spolupráci při snaze vyčistit sport.

Reklama

Související témata: