Hlavní obsah

Čelůstkovi v Trabzonsporu tleskali. Pak šel na mítink kvůli výslechu bosse

PRAHA

První ostré tréninky v novém působišti absolvoval v pondělí Ondřej Čelůstka, který se v pátek upsal tureckému Trabzonsporu. Následně fotbalový obránce prožil hektický víkend plný cestování. A než se stačil na soustředění týmu v Nizozemsku rozkoukat, musel se vypořádat s informacemi o zadržení klubového prezidenta v souvislosti s tureckou korupční aférou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Čelůstka ještě v dresu Slavie.

Článek

„Nacestoval jsem za tři dny snad čtyři tisíce kilometrů. Nejprve jsem přerušil dovolenou v Luhačovicích, ve čtvrtek v noci jsem jel autem do Prahy, následně jsem letěl do Istanbulu na lékařskou prohlídku spojenou s podpisem smlouvy a pak jsem v sobotu valil za týmem na přípravu do Venlo v Nizozemsku,“ popisoval Čelůstka.

A zatímco noví spoluhráči měli v neděli volný den, 22letý rodák ze Zlína absolvoval dopoledne lehké vyklusání. Odpoledne vyspával únavu. A v pondělí už se zapojil do prvního tréninku pod vedením Senola Günese.

„Kouč navrhl, abych předstoupil před kabinu a představil se sám. Tak jsem v angličtině spustil, co jsem vlastně zač. Vůbec jsem nebyl připravený a improvizoval jsem. Ale kluci mě odměnili potleskem, tak jsem snad nebyl marný,“ smál se s odstupem obránce, který byl členem bronzového týmu na ME hráčů do 21 let.

Žádná panika

Pak následoval proslov trenéra. K mužstvu rozmlouval z důvodu zadržení předsedy Trabzonsporu Sadriho Senery. Jeden z bossů klubu musel na policii kvůli rozsáhlé úplatkářské aféře, jež cloumá tureckým fotbalem. Ve vazbě už je šestadvacet lidí.

„Trenér ještě před přípravou svolal kratičký mítink a ujišťoval nás, že šlo pouze o výslech. Jeho řeč byla v úplně pozitivním duchu, ani stín pochybnosti. Chtěl se asi vyhnout debatám v průběhu tréninku, protože kluci se o tom bavili už od rána. Žádná panika rozhodně nezavládla,“ líčil Čelůstka.

Ondřej Mazuch (vlevo) a Ondřej Čelůstka na tréninkufoto: Právo/Radek Malina

V tureckém fotbale vládne napětí. Mistrovské Fenerbahce trne v nejistotě, zda nebude vyloučeno z nejvyšší soutěže, z čehož by těžil právě Čelůstkův zaměstnavatel, jenž končil minulou sezónu na druhém místě. Ovšem policie skandál teprve rozplétá. Jednotlivcům hrozí až dvanáct let vězení, klubům drsné tresty. „Nemám důvod trenérovi nevěřit. Ale je jasné, že případný trest by byl katastrofou,“ připustil borec, jemuž se jako jednomu z mála vydařilo nedávné ME v Dánsku, z čehož při přestupu profitoval.

„Ozval se Werder Brémy a Stuttgart. Ale jejich nabídky byly hodně nekonkrétní, jednání vlažná. Trabzonspor jednal přímo, měl eminentní zájem. Trenér mi při setkání říkal, že viděl moje zápasy za jednadvacítku. Několikrát se mnou mluvil, má snahu komunikovat, což mě hodně těší,“ lebedil si Čelůstka.

Kouč Günes, který přivedl Turecko k bronzovým medailím na MS 2002, počítá s Čelůstkou na levou stranu defenzivy. „Pravého beka hraje bývalý reprezentant, stopera kapitán. Trenér na mě netlačí. Řekl, abych se rozkoukal, aklimatizoval a v neděli dostanu šanci ukázat se proti PAOK Soluň,“ vyhlíží mladý český zadák první start v novém působišti.

Kamarádi Poláci

Kádru Trabzonsporu dominují turečtí fotbalisté, ale kromě českého zadáka má na soupisce zastoupení i Brazílie, Argentina, Pobřeží slonoviny, Chorvatsko a Polsko. „Právě s polskými hráči se nejvíc bavím. Komunikujeme směsicí polštiny, češtiny a angličtiny. Tým má k dispozici čtyři tlumočníky. Jeden z překladatelů pobýval nějakou dobu i v Česku, a tak mohu prohodit něco i v mojí mateřštině,“ culil se Čelůstka, jenž má zkušenosti i z italského Palerma. Možná proto se horkokrevného tureckého prostředí nebojí.

„Cítil jsem, že ve Slavii bych stagnoval a můj fotbalový vývoj by se zastavil. Konzultoval jsem přestup i s Tomášem Junem, který v Trabzonsporu byl. Přestože se mu angažmá asi nevydařilo úplně podle představ, přestup mi doporučil,“ vykládal Čelůstka, jenž se tureckému klubu upsal na pět let.

Reklama

Související témata: