Hlavní obsah

Devět českých fotbalistů se těší ve slovenské Senici na Evropskou ligu

SENICA

Je to unikátní věc. V kádru slovenského prvoligového celku FK Senica figuruje v současnosti devět českých fotbalistů, z nichž šest nastoupilo hned v úvodním kole Corgoň ligy proti Prešovu. A byli náramně vidět, trojice Kroupa, Hošek, Kalabiška zařídila svými góly vítězství 3:0. Koncem července pak na Senici čeká historický mezník - premiéra na evropské scéně v podobě dvojzápasu s rakouským Salcburkem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V Senici působí například i Tomáš Strnad (vlevo)

Článek

„Nerozlišujeme hráče na Čechy, Slováky nebo Jihoafričany, Argentince, nebo Brazilce. A že se sešlo najednou devět Čechů, to je spíše zajímavost pro média. Pravdou je, že včetně Slovenského poháru hrajeme tři soutěže a potřebovali jsme kádr vhodně doplnit. Proto jsme udělali tenhle krok s posílením mužstva,“ řekl pro Sport cz. na senickém stadiónu Dušan Vrťo, sportovní manažer klubu.

Podle něj se čeští hráči necítí na Slovensku jako cizinci. V Senici momentálně působí Bolek, Šíma, Urbánek, Jiří Valenta, Pavlík, Kalabiška, Strnad, Kroupa, Petr Hošek (bratr teplického Jana Hoška).

„Jsme teprve třetí rok v lize a snažíme se získat hráče, o nichž máme dobré reference. A našli jsme je v Česku. Třeba už loni přišel Tomáš Strnad, který se vypracoval mezi nejlepší záložníky slovenské ligy. Nebo gólman Petr Bolek. V Liberci ho odepsali a nyní je hvězdou na Slovensku. Už má nabídky ze zahraničí a uvidíme, co bude po poháru. Nahrazovat se bude hodně těžko,“ přemítá Vrťo.

Už losování bylo zážitkem, říká Vrťo

Manažer lituje odchodu českého útočníka Smetany do belgického St. Truidenu. „Ondra dal během jediné sezóny v lize osmnáct gólů. To se někomu nepovede ani za celou kariéru. Pomohl nám svými góly, ale my jsme mu zase pomohli k tomu, aby si našel nové zahraniční angažmá, takže to byla vzájemná symbióza,“ tvrdí Vrťo o útočníkovi, jenž v Senici hostoval z Liberce.

Senica se už chystá na třetí předkolo Evopské ligy. „Byl jsem osobně na losování v Nyonu. Potkal jsem se tam se zástupci Boleslavi, Jablonce, Sparty i Plzně. Pro Senici to je událost, protože jsme nikdy v takové společnosti nebyli. Bral jsem to jako fotbalový zážitek. Vyšel na nás Salcburk, který je přijatelný z hlediska cestování. Nemusíme tam letět, v klidu se dopravíme autobusem. A snad za námi přijedou i fanoušci. Salcburk bude velkým favoritem, pokusíme se jim to ztížit,“ uvažuje manažer.

Záložník Tomáš Strnad je na Slovensku spokojený. „Vůbec si nepřipadám jako v zahraničí. Bydlím v Senici, a když chci, tak si zajedeme s manželkou a dětmi do Hodonína. Nikdo se na nás nedívá jako na cizince. V Banské Bystrici, kde jsem hrál v minulosti, to bylo trochu horší. V Senici je nás hodně Čechů a teď se těšíme na pohár. Ten jsem nikdy nehrál. Při působení v Kladně jsem na to neměl ani pomyšlení, bojovali jsme o záchranu a nakonec sestoupili. Na návrat do Česka nepomýšlím. Smlouva v Senici mi končí až za rok, a to je dlouhá doba,“ líčí Strnad.

Reklama

Související témata: