Hlavní obsah

Trenér ve vazbě, fotbal ve hvězdách. To je Sivokova realita v Besiktasi

Korupční skandál v tureckém fotbale se dál rozrůstá. Dotkl se i obránce Besiktase Istanbul Tomáše Sivoka (27). Trenér Tayfur Havutcu je stále ve vyšetřovací vazbě, tým trénuje asistent a hlavně… „Nikdo neví, co bude dál. Došlo k dalším zatčením,“ řekl Sivok v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Sivok (vlevo) na tréninku Besiktase Istanbul

Článek

Jak se dotkl probíhající korupční skandál v tureckém fotbalu Besiktase?

Vyhráli jsme Turecký pohár, ale vedení klubu ho nakonec vrátilo. Měli jsme s Fenerbahce hrát o Superpohár, ale ten byl odložen na neurčito. Podle mne už se hrát ani nebude. Náš kouč Tayfur Havutcu byl vyslýchán, a dokonce na něj uvalili vyšetřovací vazbu. Z té se měl už vrátit, ale pořád ho nepustili. V klubu panuje hodně nepříjemná atmosféra, ale to platí o celém tureckém fotbale.

Mluví se o tom, proč je trenér ve vazbě?

Skandál se stále rozrůstá. Vedení tvrdí, že je nevinný, že veškerá obvinění vznesená vůči Besiktasi jsou nepravdivá. Samozřejmě že se o tom spekuluje, jsou toho plná média, ale my se snažíme tím nijak nezabývat. V každém případě to je opravdu nepříjemná situace, v níž se nežije lehce, myslím hlavně fotbalově.

Je možné, že by přišel nový trenér?

Vyloučit to nelze, pokud by ten stávající zůstával dlouho ve vazbě a případně byl obviněn.

Proč myslíte, že o Superpohár proti Fenerbahce už hrát nebudete?

Tady není atmosféra na fotbal. Mne to mrzí, protože jsem si dělal zálusk na další trofej.

Jak vůbec pokračuje příprava na novou sezónu, jejíž začátek byl odložen?

Liga má začít až 4. září, ale nikdo nezaručí, že se tak opravdu stane. Z tohoto pohledu se příprava protahuje, improvizuje se, shánějí se soupeři na přípravné zápasy. Něco takového jsem nikdy nezažil. Věřil jsem, že budu mít před kvalifikací ve Skotsku za sebou už pár těžkých utkání, ale takhle to vypadá, že neodehraji žádné, myslím tím ligové zápasy. Zatím za sebou mám jen čtyři přáteláky.

Budete na klíčový kvalifikační zápas ve Skotsku připraven?

Udělám pro to maximum, ale jak už jsem řekl, ideální to není. Podobně na tom jsou i další kluci z národního týmu Milan Baroš a Jan Rajnoch. Není to dobré ani z pohledu reprezentace, zejména když do Skotska musíme jet pro body, abychom mohli jít do závěru kvalifikace v klidu.

Kde jste v těchto dnech?

Doma v Turecku. Měli jsme čtyři dny volna, ale zůstali jsme s rodinou v Istanbulu. Tady je alespoň teplo, podle informací z domova tam prší a je zima. Do toho se nám nechtělo.

Reklama

Související témata: