Hlavní obsah

O titulu v turecké fotbalové lize se bude rozhodovat v play-off

V nadcházející sezóně turecké fotbalové ligy se o mistru rozhodne v zápasech play-off. Do něj by po skončení základní části měla zasáhnout nejlepší čtveřice mužstev. K tomuto kroku sáhl národní svaz po rozsáhlém korupčním skandálu, který turecký fotbal v posledních týdnech postihl, s vírou, že z něho vzejde spravedlivý výsledek.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Fotbalisté Galatasaray Istanbul (v žlutočerveném) se perou s hráči Fenerbahce.

Článek

Systém play-off jako rozuzlení ročníku je výsledkem schůzky mezi Tureckou fotbalovou federací (TFF) a šéfy ligových klubů. Vedle oživení soutěže, pošpiněné korupčním skandálem, by měla novinka s dalšími odehranými zápasy přinést také možnost vyšších výdělků pro kvarteto zúčastněných klubů, jež se ve skupině mají podle plánu utkat systémem každý s každým.

"Zkusíme to. A budeme doufat, že půjde o trvalou změnu," uvedl po setkání šéf TFF Mehmet Ali Aydinlar. Podle médií se činovníci inspirovali v Belgii, kde boji ve skupině play-off s šesti nejlepšími týmy po základní části vyvrcholily poslední dva ligové ročníky.

"Věříme, že to pomůže. Třeba od toho v budoucnosti upustíme, ale chceme udělat fotbal atraktivnější a také si myslíme, že si kluby vydělají více peněz. Od zavedení tohoto systému očekáváme, že do našeho fotbalu přinese svěží vítr," dodal Aydinlar s tím, že kluby nový model vítají, ačkoli slavný Galatasaray měl i výhrady.

Prezident fotbalového Fenerbahce Istanbul Aziz Yildirim.

V Turecku mezitím pokračuje vyšetřování korupce etickou komisí. Do skandálu je zapleteno několik klubů včetně mistrovského Fenerbahce, jehož prezident Aziz Yildirim čelí obvinění ze zmanipulování 19 zápasů. Klub byl přesto potvrzen jako vítěz uplynulého ročníku a zástupce země v lukrativní Lize mistrů, do níž zasáhne v základní skupině.

V tomto týdnu navštívil Turecko představitel UEFA, aby se potkal se zástupci federace i s žalobcem a získal aktuální informace o vyšetřování skandálu s ovlivněnými zápasy, kvůli němuž bylo obviněno přes 30 lidí. Již před měsícem TFF posunula s ohledem na vyšetřování začátek ligy až na 9. září. Soutěž měla původně odstartovat 5. srpna.

Reklama

Související témata: