Hlavní obsah

Hřebík povede moskevské Dynamo

Jan Krůta, Právo

Fotbalový trenér Jaroslav Hřebík získal angažmá v nejvyšší ruské soutěži. Ačkoliv bylo jeho jméno v poslední době skloňováno především v souvislosti s moskevským Spartakem, čtyřiapadesátiletý kouč se nakonec překvapivě dohodl s městským rivalem Dynamem. S vedením klubu podepsal jednoletou smlouvu s roční opcí.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Jaroslav Hřebík

Článek

"Mám to podepsané a jsem rád. Byl tady kolem toho hrozný mumraj, spousta lidí," řekl z Moskvy Právu Hřebík, jenž naposledy trénoval pražskou Spartu. Přivedl ji až do osmifinále Ligy mistrů, ale na jaře 2002 dostal pár kol před koncem sezóny od letenského vedení padáka. Od té doby se věnoval rodině a práci ve firmě na opravu silnic, jíž je spolumajitelem. Měl několik nabídek, mj. z Baníku Ostrava, Bohemians a naposledy Viktorie Žižkov. Všechny však odmítl, některé i z rodinných důvodů.

Nový trenér Dynama zůstane ještě pár dní v Rusku, kde bude mj. představen mužstvu, v němž působí i český obránce Martin Hyský. Ten však v sezóně hrál jen za B-tým, jeho bývalý spoluhráč Erich Brabec byl prodán do Vladikavkazu.

Asistentem Kotal

Hřebík by se měl v nejbližších dnech vyjádřit i o složení realizačního týmu a dalších posil. V tom prý má od vedení klubu volnou ruku. Lovit bude asi z velké části doma v Čechách. Za asistenta by si rád přivedl Václava Kotala, s nímž už pracoval v Hradci a Spartě. Kotal sice nyní vede sparťanské béčko ve druhé lize, ale podle prvních informací by mu vedení Sparty v odchodu nebránilo.

Z možných posil zatím padají jména sparťana Sionka či Petrouše a Gedeona ze Slavie. O Petrouše už vehementně usiloval v době, kdy trénoval na Letné. V souvislosti s trenérem z Benešova se již delší dobu spekulovalo, že o něj jeví kromě Dynama zájem také CSKA Moskva a Spartak. "Teď už jsem ale jednal jen s vedením Dynama," vyvrátil Hřebík, že by měl rozjeté angažmá na více frontách.

Tento moskevský klub již dříve vyhlásil možnou změnu na trenérském postu, neboť v lize skončilo Dynamo až šesté, což bylo daleko méně, než se čekalo. Po posledním ligovém kole rezignoval na funkci kouč Prokopenko a vedení klubu mohlo dotáhnout do finále jednání s Hřebíkem.

Chtěli specialistu

Mluvčí klubu Alexandr Lvov ČTK potvrdil, že si Dynamo vybralo Hřebíka zejména pro jeho profesionální schopnosti a výsledky práce se Spartou. "Byl nám doporučen jako výborný trenér. Známe ho jako dobrého odborníka, zejména z jeho práce ve Spartě. Víme, že má autoritu a že je to dobrý specialista," uvedl Lvov. Když Hřebík působil ve Spartě, říkalo se, že pod jeho vedením hrál letenský klub nejlepší fotbal za poslední léta.

Podle Lvova bylo dalším impulzem, proč angažovat Hřebíka, příklad jeho krajana Vlastimila Petržely v Petrohradu. Ten dovedl ve své první sezóně klub na druhé místo soutěže. "Také bychom chtěli takového specialistu, v Petrželovi máme dobrý vzor," přiznal mluvčí.

"Asi se mu splnil sen. Navíc určitě rozhoduje i to, že ovládá ruštinu. Jarda vždycky říkal, že v německy mluvících zemích po našich trenérech zrovna neprahnou a anglicky neumí. Jsme holt ta stará škola," řekla Hřebíkova manželka Dana. Nad dotazem, že svého muže bude mít určitě i teď často doma, protože let z Moskvy do Prahy trvá dvě hodiny, se jen pousmála. "Já myslím, že toho v tom letadle moc nenasedí... Ale vím, že ho tohle angažmá lákalo."

Reklama

Související témata: