Hlavní obsah

Kouč Levý si v Albánii užívá trénování i mimofotbalový život

KORCË/PRAHA

Už přes měsíc vede fotbalový trenér Stanislav Levý tým albánských šampionů Skënderbeu Korcë a působení v jedné z nejchudších zemí Evropy si nemůže vynachválit. Se svým celkem ještě v lize neprohrál, stoupá s ním tabulkou a je překvapen kvalitou tamní soutěže. V balkánské zemi si užívá i mimofotbalový život - kochá se divokou přírodou a v apartmá si topí v krbu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Stanislav Levý

Článek

"Nikdy jsem v Albánii nebyl jako hráč, ani jako trenér a ani jsem se tam nebyl podívat. Takže jsem nevěděl, co od toho mám očekávat. Když se řekne Albánie, člověk si to moc nedovedl představit, ale jsem příjemně překvapený," řekl Levý.

Když v říjnu přebíral Skënderbeu, krčil se obhájce titulu až na desátém místě tabulky. Levý dostal jasný úkol - vrátit tým na čelní příčky v tabulce. Zatím si vede dobře, ani v jednom ze čtyř kol jeho noví svěřenci neprohráli a posunuli se na osmou příčku. Přitom hráli se čtyřmi soupeři z první pětky.

"Posouváme se krůček po krůčku. Nevyšel nám začátek sezony, kdy se poztrácely body se soupeři, které bychom měli porážet," prohlásil třiapadesátiletý kouč, podle něhož klub z města Korcë doplácí na to, že se v létě příliš upnul ke kvalifikaci Ligy mistrů. Ve druhém předkole nicméně vypadl po prohrách 0:2 a 0:4 s Apoelem Nikósie.

"Mužstvo bylo ve špatném kondičním stavu. Vše se upínalo ke kvalifikaci Champions League a pořádnou přípravu vlastně neměli. Dáváme to teď dohromady v podstatě za pochodu," uvedl Levý. Už se proto těší, až s týmem bude moci v zimní přestávce zapracovat na kondici.

Fotbalová kvalita albánského celku ho ale příjemně překvapila. "Dovolím si tvrdit, že mužstvo, které teď mám, by v české lize nemělo problém. Myslím, že by hrálo v prostředku tabulky," odhadoval Levý. "Je to hodně fotbalové mužstvo, velmi dobře technicky vybavené. Co nám ale chybí, je větší agresivita a taktická disciplína. Velmi přehnaně se nám říká albánská Barcelona. Umíráme na krásu, na neproměňování šancí. Chceme míč dostat do prázdné brány. Máme na čem pracovat," řekl Levý.

Brutální tlak na trenéra

Prý je na něj podobný tlak, jako by byl ve Spartě nebo ve Slavii. "Příjemně mě překvapilo, jak ten klub funguje. I když jsem ve Spartě ani ve Slavii nepracoval, ten tlak na trenéra je tu brutální. Prezident je strašně ambiciózní a ctižádostivý, existuje pro něj jen titul a výhra v poháru. Teď jsme remizovali v Tiraně, která je druhá, a hned se rozebíralo, jakto že jsme nevyhráli, když jsme úřadující mistr," líčil kouč, který v české lize naposledy vedl Zlín.

Skënderbeu ztrácí na první místo momentálně osm bodů a Levý věří, že se ještě může poprat o titul. "Ty bodové rozdíly jsou malé a kol je ještě dostatek. Pokud budeme mít v zimní přestávce šanci, věřím, že se ještě o tu nejvyšší příčku porveme," uvedl.

V Albánii ho nepřekvapila jen kvalita tamní ligy, ale i příjemný život. Země má přitom pověst jednoho z nejchudších států Evropy. "Já jsem zatím chudobu nepocítil. Bydlím v apartmá, ze kterého vidím přímo na hřiště. Trošku mě překvapilo, že tu neexistuje ústřední topení. Takže si naštípám dříví a topím v krbu. Jinak jsem ale příjemně překvapený," řekl Levý.

Učarovala mu především divoká příroda. "Je fantastická, ale mám pocit, že se jí lidi neváží. Kolikrát vidíte všude na zemi poházené plastové flašky a další odpadky. Je to země velkých rozdílů. Tirana je normálně fungující město, na druhou stranu když jsme jeli na zápas, ta cesta přes hory byla brutální," uvedl Levý, jemuž dělá asistenta Zdeněk Bečka a také trenér brankářů je Čech.

Do tajů albánštiny zatím nepronikl, a tak mu hodně pomáhá albánský agent Lorenc Hysi, s nímž spolupracuje. "Bez něj by to bylo daleko složitější, protože proniknout do albánštiny je strašně těžké," dodal s úsměvem Levý.

Reklama

Související témata: