Hlavní obsah

VIDEO: Po Lafatovi vstoupil i Baroš gólem z penalty do Klubu ligových kanonýrů

PRAHA

Pouhých třiadvacet minut rozhodovalo o tom, kdo z nich dostane tolik ceněný odznak člena Klubu ligových kanonýrů s kulatým číslem šedesát. Nakonec ho shrábl jablonecký střelec David Lafata, jenž v sobotním severočeském derby skóroval už v 37. minutě a završil tak stovku ligových branek. Druhý z reprezentačních útočníků Milan Baroš překročil práh klubu až po něm. V zápase turecké ligy mezi svým Galatasaray a Sivassporem totiž skóroval po hodině hry, když proměnil penaltu. Stal se tak jedenašedesátým členem elitního společenství...

Foto: www.turkish-football.com

Milan Baroš slaví gól v dresu Galatasaray Istanbul

Článek

Nebyly to žádné závody na dálku, protože oběma šlo o jediné – aby stý gól vstřelili co nejdříve a netrápili se, jako třeba v minulosti plzeňský Stanislav Štrunc. Ten totiž na jubilejní stý gól čekal patnáct měsíců, aby ho po neskonalém trápení vstřelil bratislavskému Interu a přijímal gratulace od všech, co v ten moment byli na hřišti. Rozhodčích i protihráčů.

„Chci tu stovku stihnout ještě na podzim,“ tvrdil přesvědčivě jablonecký útočník David Lafata před severočeským derby v Liberci a slib skutečně splnil. V 37. minutě atraktivního duelu využil chyby domácího Váchy, po brejku přehodil gólmana Bičíka, trefil však jen břevno. Odražený míč však hlavou přece jen poslal do sítě a mohl slavit. Stý gól vstřelil a do Klubu kanonýrů jako jeho šedesátý člen vstoupil.

Lafatova cesta ke stovce
České Budějovice: 27 gólů, Jablonec: 67 gólů, Austria Vídeň: 6 gólů.

„Jako malý jsem o tom hodně snil, postupně jsem ale vystřízlivěl. A teď  jsem mezi elitními kanonýry,“ zalykal se štěstím Lafata, který dával branky všude, kde během kariéry působil. Jen v řeckém Škoda Xanthi se střelecky neprosadil.

I Milan Baroš má jednu štaci, kde vyšel na cestě ke stovce ligových branek naprázdno. Během hostování v anglickém Portsmouthu, kde hrál od ledna  do srpna roku 2008, moc šancí od trenéra nedostával a ve dvanácti zápasech se nezapsal mezi střelce ani jednou.

Zato turecké angažmá se stalo pro něho požehnané... Ke gólům z Ostravy, Liverpoolu, Aston Villy a francouzského Lyonu přidal u Bosporu 42 dalších. Ten poslední právě v sobotním utkání mezi Galatasaray a Sivassporem. Přesně po hodině hry za stavu 1:0  nařídil rozhodčí penaltu, Baroš si postavil míč a kanadského legionáře Borjana v bráně Sivassporu s přehledem překonal. I on mohl slavit, neboť vstoupil do Klubu kanonýrů a je pro něho nachystán odznak s pořadovým číslem jedenašedesát.

Druhou stovku  gólů už nenačal, neboť v 75. minutě ho trenér Terim vystřídal. Galatasary nakonec vyhrálo nad Sivassporem 2:1, i když dohrávalo jen v devíti bez vyloučeného Baytarra a Švéda Elmandera.

Barošova cesta ke stovce:
B. Ostrava: 23 gólů, FC Liverpool: 19 gólů, Aston Villa: 9 gólů, Olympique Lyon: 7 gólů, Galatasaray Istanbul: 42 gólů.

Není to tak dávno, co byl před branami Klubu kanonýrů podobný nával, jak v sobotu. 27. dubna roku 2002 totiž do něho vstupovali Vratislav Lokvenc a Jan Koller, přičemž je dělilo 65 minut.

Čekatelé Klubu kanonýrů:
88 – Tomáš Došek, 86 – Marek Kulič, 86 – Jiří Štajner, 79 – Libor Došek, 71 – Pavel Horváth, 67 – Rudolf Otepka, Tomáš Jun, 66 – Václav Svěrkoš, 64 – Libor Sionko
Zůstali před branami Klubu kanonýrů:
99 – Pavel Nedvěd, 92 – Karel Poborský, Luděk Zelenka, 90 – Marek Kincl

Reklama

Související témata: